Az orvos válaszolt: Ezeket az ételeket hagyja ki karácsonykor!

Az orvos válaszolt: Ezeket az ételeket hagyja ki karácsonykor!

Ladislav Kužela gasztroenterológus szívproblémái után alapjaiban változtatta meg étrendjét, és ezt tanácsolja pácienseinek is. Szerinte ha egész évben megfelelően étkezünk, akkor karácsonykor kicsit elengedhetjük a gyeplőt. Bizonyos hagyományos specialitásokat azonban még az ünnepek alatt sem ajánl!

Sokan december 24-én egész nap nem esznek, majd este hatalmas lakomát csapnak. A gasztroenterológus szerint ezzel nincs probléma, sőt. Számos tanulmány kimutatta, hogy akik valamilyen formában böjtölnek, azoknak ezután nem romlik az egészségük. Éppen ellenkezőleg, az ilyen böjt után csökken a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, vagy az elhízás kialakulásának veszélye – mondta Kužela a Plus 1 deň napilapnak.

Hírdetés

Fontos megemlíteni az ételadagjaink méretét is. „A gyomor egy olyan zsák, amely sok mindent elbír. Csak minél jobban tágul, annál több kellemetlenséget okoz, mivel nyomja a környező szerveket. Még ez sem lenne akkora akadály, a legrosszabb, hogy több gyomorsavat termel, aminek valahová mennie kell. Így kezdődnek a refluxproblémák” – mondta a szakértő. Szerinte praktikus megoldás, ha kisebb tányért választunk, és még a teltségérzet előtt befejezzük az evést.

Nézzük, milyen ételeket és italokat ajánl a gasztroenterológus, amelyekkel egészségesebben tölthetjük a karácsonyt! Folytatás a galériában!

(br, pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »