Homofóbia miatt tart válságtanácskozást Spanyolország

Homofóbia miatt tart válságtanácskozást Spanyolország

Százak vonultak utcára, és válságstábot hívott össze a spanyol kormányfő egy hamis homofób támadás miatt. Egy férfi azt állította: csoportos támadás érte, valójában azonban szado-mazo találkozón vett részt. 

Óriási politikai és társadalmi felzúdulást keltett egy húszéves homoszexuális fiatalember, aki szétvágott szájjal és egyéb sérülésekkel tért haza a napokban Madridban. Párjának azt mondta: nyolc kapucnis férfi támadt rá szexuális beállítottsága miatt. Védelmében az LMBTQ-csoportok képviselői azonnal utcára vonultak Madrid és Barcelona központjában, hogy tiltakozzanak az egyre szaporodó homofób támadások ellen.

A rendőrség nagy erőkkel kezdett nyomozni az ügyben, de utólag kiderült: teljesen feleslegesen. Az „áldozat” lelkiismerete nem bírta a nyomást és beismerte: valójában nem támadták meg, hanem egy szado-mazo találkozón vett részt és sérülései egy játék során keletkeztek, melyben ő akart részt venni. Azt viszont már nem szerette volna, ha mindez kitudódik, ezért hazudta homofób agressziónak a történteket, csatlakozva az elmúlt hetek sorozatos támadásaihoz. 

Hírdetés

Pedro Sánchez kormányfő úgy véli: haladéktalanul válságtanácskozásra és radikális intézkedések bevezetésére van szükség. Péntekre ezért egész napos ülést hívott össze a belügyminisztérium, valamint az LMBTQ-csoportok és fogyatékossággal élők képviselőinek részvételével. Sánchez szerint nem számít, hogy a madridi feljelentés hamis tényeken alapult, mert ez nem változtat a romló a statisztikai adatokon.

A belügyi tárca szerint ugrásszerűen nő a gyűlölet-bűncselekmények száma: 2021 első felében 610 panasz érkezett a hatóságokhoz, mely 9,3 százalékkal több, mint 2019 első hat hónapjában. A koronavírus-járvány korlátozásai miatt a számokat nem a 2020-as, hanem az egy évvel korábbi adatokkal vetik össze. A pénteki találkozón elemzik a bűntettek elleni első cselekvési terv végrehajtásának körülményeit és tapasztalatait, majd kidolgozzák a 2022–2024-es időszakra szánt második projektet. 

Az ellenzék közben a belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska lemondását követeli. Szerintük a tárcavezető nyilatkozataival szándékosan táplálja a gyűlölet-bűncselekményeket, majd amikor azok bekövetkeznek, rendszerint az ellenzéki pártok szimpatizánsainak tulajdonítja azok elkövetését, így szerezve előnyt a Sánchez-kormánynak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »