Voiculescu: a Foisor kórház nem a minisztérium alá tartozik, nem tudtak közbelépni

Voiculescu: a Foisor kórház nem a minisztérium alá tartozik, nem tudtak közbelépni

A bukaresti Foișor klinika COVID-kórházzá alakítása körüli botrányban Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter is megszólalt vasárnap este, és azt nyilatkozta: nem tudtak közbelépni, mivel a klinika nem a minisztérium közvetlen fennhatósága alá tartozik, hanem az önkormányzat alá.

Ugyanakkor a miniszter rámutatott: a kórház COVID-ellátásba való bevonásáról már egy éve szó van, a minisztérium ezért adott engedélyt erre, mert azoktól a helyektől függött és függ emberek élete. „Megengedhetetlenül sokat késlekedtek a betegek áthelyezésével és a menedzser jóváhagyásával, beleértve azokat a formanyomtatványokat is, amelyeket a kórház vezetése és a Bukaresti Kórházak és Egészségügyi Szolgáltatások Adminisztrációja (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București – ASSMB) kellett kiállítson, ezek utolsó pillanatban készültek el, még így is késve. A Foişor kórház nem az egészségügyi minisztérium fennhatósága alá tartozik, hanem Bukarest polgármesteri hivatalához és az ASSMB-hez. A minisztérium nem tud egy polgármesteri hivatal vagy egy megyei tanács alá tartozó kórházmenedzser feje fölött cselekedni” – magyarázta a miniszter.

Hírdetés

Szerinte a Foisornál kialakult helyzetből egyesek politkai tőkét akartak kovácsolni, ezért voltak a késlekedések a papírmunkával az átköltözés előtt.

Voiculescu egyébként Florin Citu miniszterelnökkel pont egy időben nyilatkozott vasárnap. A kormányfő a Foisor-ügy kapcsán lemondásokat emlegetett, miután részt vett a beavatkozásokat irányító és koordináló országos központ (CNCCI) ülésén. Cîţu neveket nem mondott azzal kapcsolatban, hogy konkrétan kinek kellene lemondania, de úgy fogalmazott: kíváncsi, hogy „van-e még becsület Romániában’.

Szombat este bonyodalmat okozott, hogy a bukaresti Foişor ortopédiai klinikát COVID-kórházzá alakították. Raed Arafat államtitkár szerint az átalakításra azért volt szükség, mert a fővárosi kórházak intenzív osztályain nem maradt szabad hely, ezzel szemben a Foişor 20 ágyas intenzív osztályán csak három hely volt foglalt, és további 90 olyan ágya van, amelyen oxigénellátást lehet biztosítani. (hotnews)

Kiemelt kép forrása: foisor.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »