Szili Katalin: Az EB teljesen ignorálta az európai őshonos kisebbségeket

Szili Katalin: Az EB teljesen ignorálta az európai őshonos kisebbségeket

Hiába gyűlt össze a szükséges több mint egymillió aláírás, az Európai Bizottság nem indít jogalkotást a nemzeti kisebbségek védelmében. A Minority SafePack bejegyzését az induláskor, 2013-ban egyszer már elutasította az Európai Bizottság, arra hivatkozva, hogy a célokat tagállami szinten kell megvalósítani. Végül az Európai Unió bírósága 2017-ben jóváhagyta a kezdeményezést és a szükséges mennyiségű aláírás is összegyűlt időre. Ennek ellenére nem történt semmi.

Hiába az 1,1 millió hitelesített, 11 uniós tagállamból összegyűjtött aláírás, hiába az európai parlamenti támogató határozat, az Európai Bizottság nem indít uniós jogalkotást a megtámogatott Minority Safepack polgári kezdeményezés alapján.

Hírdetés

„Nagyon bíztam abban, hogy a Bizottság belátja, tenni kell valamit. Főleg, hogy előtte az Európai Parlamentnek is volt egy szavazása, amiben a nagy többség támogatta ezt. Bízva abban, hogy ha már több, mint 1 millió aláírás összegyűlt, ha már a FUEN végezte az RMDSZ-szel együtt, tehát nem is akármilyen szervezet, hiszen az Európai Kisebbségi Civil Szervezet az, aki az Európai Bizottsághoz fordult, akkor én bíztam abban, hogy ezeket a lépcsőket követően egy kicsit belátja az Európai Bizottság. Azok után, hogy már a bevándorló kisebbségekkel elég vaskosan foglalkozik és ahogy egyébként a határozatába hivatkozott arra, hogy az LMBTQ ügyékben, a gender ügyekben már stratégiával rendelkezik. Egy kicsit az az érzésem, hogy más kisebbségekre stratégiát alkot és foglalkozik velük, ugyanígy azonban az őshonos kisebbségekkel egyáltalán nem törődik” – vélekedett Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott. Szerinte teljesen jogosak az ezzel kapcsolatosan megfogalmazott kritikák. Hozzátette, valószínűleg szánt szándékuk volt elutasítani a kezdeményezést.

Hír TV

The post Szili Katalin: Az EB teljesen ignorálta az európai őshonos kisebbségeket appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »