Háborús zónává vált több amerikai város, gyújtogatnak

Háborús zónává vált több amerikai város, gyújtogatnak

Három hónap telt el George Floyd halála óta, de hiába derült ki, hogy az antirasszista jelszavakba csomagolt erőszakhullámot kiváltó eredeti eset sem volt rasszista indíttatású, a zavargások újult erővel törtek fel. A Black Lives Matter mozgalom szimpatizánsai most egy másik fekete férfi elleni rendőri fellépés miatt borítottak lángokba egy amerikai várost. A baloldali sajtó pedig Floyd esetéből semmit sem tanulva ismét a tények elé szaladva rasszizmust kiáltott. Eközben máshol sem csitultak a szenvedélyek. Pillanatképek a diliházból – részletek az Alapjogokért Központ válogatásából.

Kép: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2020

Lángba borították Kenoshát (Wisconsin állam)

Vasárnap a Chicago közeli város rendőrei súlyosan megsebesítettek egy fekete férfit, miután családon belüli erőszak gyanúja miatt egy házhoz hívták őket. Jacob Blake ellenszegült a rendőri intézkedésnek, majd az autója felé indult. A rendőrök többszöri felszólítására sem állt meg. Mikor megkísérelt beülni az autóba, az egyik rendőr hátulról, közvetlen közelről rálőtt. A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A baloldali amerikai média azonnal rasszista rendőri brutalitást kiáltott. Ma már tudjuk, hogy az autóban egy kés volt, amelyet a rendőr megláthatott, amikor Blake feltépte az autó ajtaját.

Az esemény még aznap a radikális baloldal (a BLM és Antifa) tömeges zavargásaihoz vezetett. A rendőrség épülete felé indultak, ahol összecsaptak az azt védőkkel, akik könnygázt vetettek be ellenük.

Eközben a tüntetők egy másik csoportja súlyosan megrongálta a városházát.

A városban több helyen konfliktus alakult ki a BLM és a rendőrök között: egy felvételen az látszik, hogy egy automata gépfegyverrel felfegyverzett (fehér) férfi a rendőröket fenyegeti. A lázongó tömeg autókat gyújtott fel, üzleteket fosztott ki, barikádokat épített, fegyveres rablások történtek és lövöldözés is kitört. A rendőrség reggel hatig kijárási tilalmat rendelt el. Wisconsin demokrata kormányzója töredelmesen bocsánatot kért a fekete wisconsiniaktól, annak ellenére, hogy még ő maga sem ismerte a részleteket.

Kedden és szerdán is súlyos zavargások voltak Kenoshában. Folyamatosak voltak az összecsapások a rendőrök és a tüntetők között, a gyújtogatások, a fosztogatások és a lövöldözések.

Hírdetés

A tüntetések első számú célpontja a bíróság épülete volt, ahol a demonstrálók amerikai zászlót égettek, becsmérelték a rendőröket és petárdákkal dobták meg őket.

Miután a tömeg többszöri utasításra sem volt hajlandó feloszlani, a rendőrök gumilövedékeket lőttek ki. Bár a bíróság környékéről sikerült a tüntetőket kiszorítani, az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között a város több helyszínén folytatódtak. Egy esetben a BLM-esek közül valaki felgyújtott egy kerekes szemétkonténert és egy benzinkút körül álló rendőrök egy csoportja felé gurította a dombról lefelé. A városban tartózkodó nemzeti gárda hiába szólította fel a tüntetőket a távozásra több esetben is, azok nem engedelmeskedtek. Tony Evers, Wisconsin demokrata kormányzója különleges állapotot vezetett be a Kenoshában zajló zavargások miatt és a nemzeti gárda további egységeit irányította a városba.

A konzervatív Daily Caller újságírója szemtanúja volt egy incidensnek, amely során fejbe lőttek egy férfit, aki egy használtautó-kereskedésben fosztogatott. Felkerült az internetre egy videó, ami az esemény következményeit mutatja. A felvételen látható menekülő fegyveres fiatal férfi az, aki korábban lelőtte a fosztogatót. A BLM-es tüntetők hátulról rátámadtak, földre került, de sikerült magánál tartani a fegyverét, egy támadóját agyonlőtte, egy másikat pedig súlyosan megsebesített, végül az érkező rendőröknél talált menedéket. Másnap a lövöldözés elkövetőjét, a 17 éves Kyle Rittenhouse-t letartóztatták gyilkosság gyanújával.

A fiatalember azok közé tartozott, akik fegyverrel igyekeztek megvédeni a városi üzleteket a fosztogatóktól. A lövöldözés sebesültjéről kiderült, hogy egy pisztoly volt nála, míg az egyik halálos áldozat egy gördeszkával ütötte Rittenhouse fejét, közvetlenül mielőtt a fiatalember lelőtte.

Azonban az autókereskedésben történt eset részletei még nem ismertek.

Egy hétvégi BLM-tüntetés során a felvonulók rendőrkalapos, levágott disznófejeket ábrázoló „pinyátákkal” masíroztak lakónegyedeket is érintve és követelve, hogy a lakosok jöjjenek elő otthonaikból. Az esemény végén baseballütőkkel szétverték a rendőröket szimbolizáló disznófejeket.

Nem csillapodnak a kedélyek Portlandben

A szombat hajnali lázongások során több rendőr megsérült és a tömeg rendőrautókat rongált meg. Kilenc letartóztatás történt. A randalírozók nagy méretű kövekkel, üvegekkel és golflabdákkal dobálták meg a rendőrautókat, volt olyan eset is, hogy ürülékkel töltött léggömböt hajítottak a rendőrök felé. Az összetűzések a Bevándorlási Hivatal portlandi épülete előtt történtek.

Már a gyerekeket is be akarják szervezni

Megrendezésre került a „Gyermekközpontú felvonulás a fekete életekért” elnevezésű esemény, melynek szervezői családbarát atmoszférában beszélgettek a gyerekekkel a rasszizmusról és a rendőri brutalitásról.

Minneapolis megint lángokban

Egy hamis híresztelés tömeges lázongáshoz, gyújtogatáshoz és fosztogatáshoz vezetett Minneapolisban. Egy férfi öngyilkosságot követett el, amikor a rendőrök a közelébe kerültek, ugyanakkor valaki azt kezdte terjeszteni, hogy a rendőrök lőtték le. Hiába tette közzé a felvételt szinte azonnal a városi rendőrség, az erőszak megint, azonnal kitört. A tömeg üzletekre, éttermekre, bárokra és kávézókra támadt: épületeket gyújtottak fel és boltokat fosztottak ki. A baloldali kormányzó, Tim Walz kijárási tilalmamat rendelt el és a városba vezényelte a nemzeti gárdát. A rendet csak késő estére sikerült helyreállítani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »