Brüsszel kipécézte a lengyel biztosjelöltet is

Újabb meghallgatásra lehet szükség a lengyel biztosjelölt esetében

Újabb meghallgatásra lehet majd szükség a lengyel európai uniós biztosjelölt esetében, Janusz Wojciechowski ugyanis több képviselőcsoport szerint sem adott meggyőző válaszokat kedden az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági szakbizottságának ülésén.

 A november elején hivatalba lépő Európai Bizottságban mezőgazdasági biztosnak jelölt Wojciechowski a háromórás kérdezz-felelek során leszögezte, hogy hosszú távú vízióra van szükség az európai agrárszektort illetően, amihez az első lépésnek egy friss helyzetértékelés elkészítésének kell lennie.

A lengyel kormánypárti politikus a termelők fokozott támogatására, illetve a környezetvédelmi és állatjóléti sztenderdek erősítésére szólított fel.

„Itt van a lehetőség javaslatot tenni a környezet- és klímavédelem terén, az állatjólét vonatkozásában jobban teljesítő gazdák támogatására” – mondta, hozzátéve, hogy az EU-s közös agrárpolitika (KAP) költségvetésének legalább 30 százalékát éghajlatvédelmi célokra kellene fordítani.

Hírdetés

Aláhúzta, hogy sok termelő aggódik, milyen következményei lesznek rájuk nézve az EU és például Ausztrália, Új-Zéland vagy a Mercosur-államok közötti kereskedelmi megállapodásoknak, ezért jövő évben hatásvizsgálatot szeretne készíttetni minden ilyen szerződésről.

A közös agrárpolitika reformjáról szólva pedig elmondta, hogy a meglévő javaslattal fog dolgozni, de nem kezeli azt szentírásként, nyitott a fejlesztésére is.

Wojciechowski több kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy az EU csalás elleni hivatalának (OLAF) vizsgálata nyomán mintegy 11 ezer eurót kellett visszafizetnie, amelyet jogtalanul vett fel költségtérítésként még EP-képviselőként.

Az ülést követően számos képviselő csalódottságának adott hangot, hangsúlyozván, hogy a biztosjelölt nem beszélt konkrét elképzelésekről, részletekről, mindössze általánosságokat mondott, sőt néhányszor egyik kijelentése ellentmondott egy másiknak, bizonyos kérdésekre pedig nem adott világos választ.

A szakbizottsági koordinátorok 24 órán belül értékelik a meghallgatást. Sokan azt valószínűsítik, hogy a jelöltnek újból meg kell majd jelennie a testület előtt, egyes források szerint október 14-én.

Varsó először Krzysztof Szczerski elnöki kabinetfőnököt, külpolitikai államtitkárt jelölte, ő azonban visszalépett, így esett a választás az Európai Számvevőszék lengyel tagjára.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »