Gyurcsány, a jogsértő

Gyurcsány, a jogsértő

Ugyan ki vagy mi ellen volna tiszteletlenség, szándékolt sértés az, ha istenhívő emberek imádkoznak?

Blaszfémiának gondolom! – így kommentálta Gyurcsány Ferencaz ATV-ben azt, hogy Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár több száz gyermeket vitt el az Országházba, ahol azok a kereszténység megmaradásáért és a nemzetért imádkoztak. A DK elnöke a műsorban azt mondta, hogy „bár a hit nagyszerű dolog lehet sokak életében, de annak megvallása, gyakorlása szerinte csak magánügy lehet.”

Ekként tudósít a Magyar Hírlap Gyurcsány újabb vallásellenes kirohanásáról. Úgy tűnik, hogy a nevezett úr nincs tisztában a blaszfémia szó jelentésével. A magyar változat istenkáromlás. Ha keresztény fiatalok a nemzetért imádkoznak, az semmiképp nem lehet „istenkáromlás”, nemde, Gyurcsány úr? Még a szó tágabb értelmében sem. A blaszfémia ugyanis tágan értelmezve bármilyen dolog, személy, vagy csoport elleni tiszteletlenség, szándékolt sértés megnyilvánulása. Ebben az értelmezésben nem szoktuk használni, de még így is badarság a DK elnök kijelentése. Ugyan ki vagy mi ellen volna tiszteletlenség, szándékolt sértés az, ha istenhívő emberek imádkoznak?

Az ATV műsorában elhangzott kijelentés ezen felül az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának durva megsértése. Ennek a nyilatkozatnak a 18. cikke így szól: „Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”

Hírdetés

Az országházat meglátogatók éltek ezzel a jogukkal. Vallásukat együttesen és a nyilvánosság előtt gyakorolták.

Ne engedjük, hogy bárki átírhassa az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Hazánkban jónéhány szervezet magát az emberi jogok védőjének tartja. E jogok durva megsértése esetén elvárhatjuk, hogy ők is tiltakoznak.

Eddigi tapasztalataim szerint a 18. cikk mintha az ő emlékezetükből is kiesett volna.

Surján László


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »