Úgy néz ki, Trócsányi összeférhetetlenség miatt nem lehet EU-biztos

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága összeférhetetlennek találta Trócsányi László magyar biztosjelölt anyagi érdekeit a betöltendő pozíciójával. A 11:9 arányban, két tartózodás mellett megszavazott dokumentumban arra kérik Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság leendő elnökét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

„A jövő hétre tervezett meghallgatásokat a magyar és a román biztosjelöltnél is elnapolják" – nyilatkozta Sergey Lagodonsky német zöldpárti EP-képviselő, a jogi szakbizottság (JURI) egyik alelnöke az ülés után. Ez még nem jelenti szükségszerűen azt, hogy Trócsányi László és Rovana Plumb biztosjelöltségének vége, Lagodonsky arra számít, hogy a JURI-ban „még találkozni fognak vele". A döntés Von der Leyen kezében van.

Ugyanakkor szerdán a jogi szakbizottság szóvivője azt mondta az EUrologusnak, a mostani döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy magyar kormánynak új biztost kell keresnie.

Az ügyvédi praxis

„Trócsányi összeférhetetlenségét az ügyvédi irodájával való kapcsolata miatt állapították meg" – árulta el Manon Aubry francia EP-képviselő, a szélsőbaloldali frakció tagja az ülés után, ám a Von der Leyennek küldött levél további részleteiről nem akart beszélni. (A román biztosjelölt be nem vallott hitelei miatt nem kapott zöld utat.)

„Politikusok kezében vagyunk” – mondta az ülésről távozó Trócsányi László az újságíróknak. Azon túl, hogy „a felesége nyugalomra intette", semmi mást nem árult el a várakozó újságíróknak. A meghallgatás előtt az asszisztensei kiosztottak egy nyilatkozatot, amelyben a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda történetét meséli el.

Ebben azt írták, hogy 1991-ben fiatal ügyvédként alapította, tevékenységét belgiumi nagyköveti évei (2000-2004) alatt felfüggesztette, illetve 2007-ben is, amikor alkotmánybíróvá választották. A nemzetközi sajtónak kiosztott nyilatkozat szerint az ügyvédi tevékenysége azóta is fel van függesztve. 2018-ban visszavonta a részvényeit névértéken. Trócsányi állítja, igazságügyi minisztersége idején az iroda semmilyen megbízást nem vállalt el a magyar kormánytól, csak a már meglévő megbízásokat teljesítették.

A Nagy és Trócsányi a Mandiner 2015-ös összesítése szerint a negyedik legnagyobb ügyvédi iroda volt az országban, 2014-ben nettó 1,7 milliárd forint árbevételük volt. A miniszter a 2014-es beiktatása után azt mondta az Indexnek, hogy 2000 óta három év kivételével szünetelteti a praxisát. A vagyonnyilatkozatai szerint Trócsányi kezdetben harmadrészben volt tulajdonosa a társaságnak, 2016-ban már csak 16 százalék a tulajdonosi hányada. Mivel szüneteltette praxisát, hivatalosan az osztalékból sem részesült.

Hírdetés

Miután miniszteri kinevezése után több cikk is foglalkozott az iroda és az állami megrendelések viszonyával (óránként 55 ezer forintért dolgoztak a jegybanknak), az ügyvédi iroda jelezte, hogy nem szeretnék, ha Trócsányi ügyvédi irodájának neveznék.

Boszorkányüldözés vagy korrupció?

"Politikai boszorkányüldözésnek vagyunk a részesei, ami a legrosszabb kommunista időket idézi" – kommentálta a bizottság döntését Szájer József, a testület fideszes tagja. Hozzátette, hogy Trócsányi László volt az a személy, aki részletesen kidolgozta azokat a törvényeket, amelyek megállították Magyarországon a bevándorlást.

Szájer József megítélése szerint semmilyen létező jogrendben nem lehetne az összeférhetetlenséget megállapítani Trócsányi László esetében, aki – mint mondta – Magyarország legjobban átvilágított személye. A fideszes EP-képviselő azt sem tartotta kizártnak, hogy a Trócsányival szemben megfogalmazott rágalmaknak jogi következményei lehetnek.

A magyar kormány is az EP bevándorláspárti erőinek tulajdonítja a mai döntést. "A bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük" – írják a közleményükben.

Ezzel szemben az ellenzéki képviselők a korrupcióban látják a valódi okot. „Európában láthatóan megvannak a következményei annak, ha egy politikus korrupciós ügyekbe keveredik. Trócsányi, Orbán és az egész Fidesz elbuktak. Ez egy jó hír mára" – értékelte Rónai Sándor DK-s EP-képviselő a történteket.

Ujhelyi MSZP-s EP-képviselő szerint Trócsányi "nem szakmai alkalmatlansága miatt bukik el, hanem azért, mert világossá vált: hazug és korrupt". A politikus reméli, hogy az Orbán-kormány olyasvalakit jelöl helyette, akinek "a neve nem forrott egybe az illiberális állam kiépítésével és aki vállalja a közös európai értékeink képviseletét".

Érdekes, hogy Manon Aubry francia EP-képviselő az ülést követő sajtótájékoztatóján felvetette, hogy az EU-nak létre kellene hoznia egy független szakértői testületet annak érdekében, hogy a biztosjelöltek anyagi érdekeit megvizsgálja. A szélsőbalos politikus szerint olyan képviselőknek kell a biztosjelöltek összeférhetetlenségéről döntenie, akiknek szintén vannak érdekkonfliktusaik. Nemcsak anyagi értelemben, hanem úgy is, hogy a pártérdek megakadályozza őket abban, hogy kiálljanak a saját pártcsaládjuk képviselőit érintő korrupciós ügyekben.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »