A 19-es repülőraj eltűnése

Olykor-olykor elő szokott fordulni, hogy az ember elveszít ezt-azt. A világtörténelemben is megesett már egy-két baki, de vannak olyan nyomtalan eltűnések, amik azért többek puszta malőrnél, sőt egyenesen a megmagyarázhatatlan jelenségek körébe tartoznak. Egy ilyen esettel fogunk megismerkedni, nevezetesen, a 19-es repülőraj eltűnésének enigmájával. Ezt egyébként Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjéből is ismerheti a nyájas Olvasó.

 

Sokáig senki sem hallott a Bermuda-háromszögről, a világnak eme mágneses interferenciákhoz kapcsolódó rejtélyekről elhíresült szegletéről. Legalábbis addig nem, amíg el nem tűnt a 19-es repülőraj. Ezt azért nehéz lett volna véka alá rejteni.

 

Konkrétan öt kötelékben repülő gépről – pontosabban Naval Avenger típusú torpedórombolóról – volt szó, amit nyilvánvalóan tapasztalt pilóták vezettek. A gépek 1945. december 5-én szálltak fel Fort Lauderdale-ből. Összesen 14 személy ült a repülőkön, mivel egy lekésett. Amúgy az ilyen típusú gépeken 3-3 fő szokott utazni.

 

A tervek szerint ez egy gyakorlat volt, melynek során bombázást kellett volna végrehajtaniuk a Tyúk- és csirke-zátony övezetében a Florida-öböl térségében. Ez nagyjából a Bahamák felett található, s az úti terv a ma már jól ismert Bermuda-háromszög zónáján vezetett keresztül.

 

Az időjárásban semmi kirívó nem volt, teljesen átlagos napnak ígérkezett. Amikor az a rádióüzenet érkezett a rajtól, hogy az iránytűk megzavarodtak és használhatatlanná váltak.

Ezután a parancs úgy szólt, hogy vegyék az irányt a szárazföld felé, amit a jelek szerint meg is tettek.

Majd egyszer csak váratlanul eltűntek. A történetet tetézi, hogy a felderítésükre kiküldött gépnek is örökre nyoma veszett.

 

Csakhamar szárnyra kaptak a különféle spekulációk, melyek között a leg földhözragadtabbaktól a földönkívüliek által eltérítettekig meglehetősen sokféle elmélet kapott helyet.

Hírdetés

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a kiképzést vezető főhadnagy tévedett és működő iránytűk híján rossz felé vették az irányt.

 

Vihar közeledett és légköri zavarok is mutatkoztak, ami rontotta a rádiókapcsolatot. Ekkor utasították a kötelék parancsnokát, hogy kapcsoljon át vészfrekvenciára, de ő ezt az utasítást nem hajtotta végre. Ennek oka nem az engedetlenségben keresendő, hanem abban, hogy az egyik gépnek elromlott a rádiója, és a főhadnagy nem akarta megkockáztatni, hogy az átkapcsolással esetleg megszűnjön a gépek közötti összeköttetés.

 

Az üzemanyag fogytán volt, ezért a parancsnok azt a vésztervet találta ki, hogy a kötelék valamennyi gépe egyszerre fog kényszerleszállást végrehajtani a tengeren, ha a helyzet megkívánja.

 

 

 

Furcsa fordulat a történetben, hogy az egyik mentőrepülőgépe, egy hidroplán, kényszerleszállást követően szintén magára maradt, vele is megszakadt minden kapcsolat. A hidroplán mentésére küldött másik gép rádiója ugyancsak elnémult.

 

Összességében nem is az a meglepő, hogy ilyen dolog előfordulhat, hanem hogy mindezek az események nyom nélkül maradtak, pedig nem messze történtek a partoktól. Se emberi túlélők, se tárgyi bizonyítékok, semmi sem maradt utánuk. Amennyiben csupán a vihart tennénk felelőssé mindenért, akkor a tengerészet jelentésében nyilvánvaló módon a szakértők ezt jelölték volna meg magyarázatképpen. De nem így történt. Az aktát azzal zárták le, hogy a szerencsétlenség oka ismeretlen. 

 

A zord időjárás, a Bermuda-háromszög elektromágneses anomáliái, emberi hiba, ellenséges hatalom, vagy földönkívüli beavatkozás egyaránt állhat az ügy hátterében. De ez úgy tűnik, örökre megfejtetlen rejtély marad.

 

Száraz György

Boldog napot!

The post A 19-es repülőraj eltűnése appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »