Kutya, gumibot, paprikaspray – ha a hírek igazak, rendőreink meglehetősen egyértelműen adják az élősködők tudtára a határon, hogy kívül tágasabb

Kutya, gumibot, paprikaspray – ha a hírek igazak, rendőreink meglehetősen egyértelműen adják az élősködők tudtára a határon, hogy kívül tágasabb

Magyar rendőrök tíz "menekültet" állítottak meg a szerb-magyar határon, és rájuk engedtek egy kutyát, olvasható az egyik jelentésben, amelyet a Frontex munkatársai küldtek az uniós határügynökség emberi jogi képviselőjének az európai határokon tapasztalt "visszaélésekről és rendőri túlkapásokról", írja a Süddeutsche Zeitung nyomán az Index. A saját elmondásuk szerint 10-17 éves (tehát valójában kb. 20-27 – a szerk.) fiatalokból álló "menekültcsoport" tagjai közül a kutya hármat megharapott, a rendőrök gumibotot és paprikaspray-t is használtak, majd visszaküldték a csoportot Szerbia felé, írja a német lap.

Hasonló esetekről korábban is lehetett hallani, de a német lap cikkében sem az időpont, sem egyéb tényszerű részlet nem olvasható az esetről, mint ahogy az sem, hogy a Frontex munkatársai személyesen látták-e ezt, vagy csak hallomásból tudnak róla.

Hírdetés

Mint ismeretes, az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex munkatársai több EU-tagállamban, így Magyarországon is teljesítettek szolgálatot a helyi határőrizeti szervekkel közösen. Tapasztalataikról jelentéseket küldtek a Frontex emberi jogi megbízottjának. Ebből a mintegy 600 jelzésből idén márciusban készült el egy belső jelentés, amelybe betekinthettek a német ARD, a brit Guardian és a Correctiv oknyomozó újságíró centrum munkatársai.

A beszámolók szerint Magyarországon kívül Bulgáriában és Görögországban tapasztaltak leginkább "rendőri túlkapásokat" a "menekültekkel" szemben. A jelentésekben szerepel kábeldarabbal való verés, "rossz bánásmód", de az is, hogy adott esetben a Frontex munkatársai is "megsértették a menekültek jogait", vagy nem szólaltak fel az ellen, ha ilyet tapasztaltak. Szerepel például a jelentésekben, hogy kiskorú "menekülteket" felnőtt kíséret nélkül küldtek vissza hazájukba, vagy az embereket "indokolatlanul megbilincselve tartották".

Az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn azt mondta: komolyan veszik a "visszaélésekről" szóló bejelentéseket, "a menekültekkel szembeni jogsértések elfogadhatatlanok". A hatóságok a Frontexszel közösen vizsgálják ki, hogy ezek az esetek valóban megtörténtek-e.

A Frontex hétfőn határozottan cáfolta, hogy munkatársai illegális bevándorlókkal szemben jogsértéseket követtek volna el. A szervezet közleménye szerint mindmáig egyetlen panaszt sem tettek a Frontex munkatársaival szemben. Tagadta a vádakat Mladen Marinov bolgár belügyminiszter is. Ő azt mondta: minden emberi jogi egyezményt betartanak, és a bolgár határőrök csak akkor alkalmaznak fizikai erőszakot, ha támadás éri őket.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »