Állóháború zajlik a magyar politikai életben

Állóháború zajlik a magyar politikai életben

Az EP-választás óta a Fidesz megőrizte kiemelkedő támogatottságát, az ellenzék viszont veszített a táborából, mivel 300 ezerrel nőtt a pártot választani nem tudók csoportja – áll a Závecz Research felmérésében. E szerint csökkent a Momentum támogatóinak száma is. A kutatás rávilágított, hogy az ellenzéki pártok legfőképpen egymás szavazóit próbálják elszipkázni.

A vidéki városokban is hasonló folyamat zajlik az ellenzéki pártok oldaláról, mint a fővárosban. Összefogás helyett inkább valamilyen összeomlásszerű jelenség van kilátásban elv és érdekellentétekkel. A kialakult helyzet mind azt mutatja, hogy egyfajta álló háború zajlik a magyar politikai életben – fogalmazott Farkas Örs politikai elemző a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Nem változik a kormánypártok és az ellenzék közötti arány

Véleménye szerint évek óta nem változik érdemben a kormánypártok és az ellenzék közötti arány. Elsősorban az ellenzéki térfélen belül figyelhetők meg átrendeződések, amelynek egyik legfontosabb momentuma az európai parlamenti választás volt, amely elhitette a Demokratikus Koalíció és a Momentum szavazóival, hogy érdemes ezekre a pártokra szavazni – jegyezte meg.

A közvélemény-kutatások most némi belső átrendeződést mutatnak, de érdemi változás továbbra sem történik, a kormánypártok lassan már egy évtizede töretlenül vezetik a népszerűségi listákat, az ellenzéki pártok ugyanakkor folyamatosan küszködnek – mondta el Farkas Örs.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, körülötte Élő Norbert, a DK budapesti koordinációs tanácsának tagja, Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi közgyűlési képviselője, Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti választmányának elnöke és Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírdetés

A főpolgármesteri előválasztáson a budapesti ellenzéki attitűddel rendelkező lakosság csak 25 százaléka vett részt – erről beszélt Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője. Mint mondta, ennyien éltek a szavazati jogukkal, tehát körülbelül 68 ezer ember ment el voksolni, így elmondható, hamis elemzői megállapítás az, hogy országszerte nagy érdeklődés övezte volna az ellenzéki előválasztást.

Nem egyszerűsödött le az ellenzéki politikai térkép

Úgy véli, az előválasztás kapcsán elmondható, hogy nem egyszerűsítette le az ellenzéki politikai térképet. Továbbá nem segítette elő, hogy az ellenzéki pártok különböző képviselői beismerjék azt, hogy mi a közös érdekük, és hogy az adott kerületekben például kit kell indítani, vagy kinek kell visszalépnie a másik jelölt javára.

Szerinte Karácsony Gergely azon kijelentése, hogy az összes budapesti választókörzetben közös ellenzéki jelölt lesz, meglehetősen optimista, ugyanakkor még a saját választópolgárait is becsapó kijelentéssé vált. Megjegyezte, már akkor sem volt teljes az ellenzéki összefogás, hiszen két kerületben már két hete sem volt közös jelölt, jelenleg pedig már 5-6 kerület billeg ugyanezen a szinten.

Farkas Örs arról is beszélt, hogy az ellenzéki összefogás gondolata nem egy túl szimpatikus fogalom a szavazók tekintetében. Szerinte ugyanis az, hogy a politikai szereplők a saját politikai ambícióikról, a különböző szövetségekről és a különböző politikai feladatok szétosztásáról beszélnek, nem érdekli a szavazókat. A szavazókat ugyanis az érdekli, hogy az ő életük miképp változik meg egy adott jelöltre leadott szavazat esetében.

További szavazókat veszíthet az ellenzék

Az ellenzéki pártok egész egyszerűen képtelenek megállapodni abban, hogy ki is az ellenzéki térfél vezető alakja, és hogy kinek kell dominálnia az együttműködésben, így Tóth Erik inkább a baloldal szavazóbázisának további leépülésére, mintsem az új szavazók megszólítására számít.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »