Az ukrán titkosszolgálat ellenséges területen fogta el az MH17 elleni támadás koordinátorát

Az ukrán titkosszolgálat ellenséges területen fogta el az MH17 elleni támadás koordinátorát

Az ukrán titkosszolgálatok az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területen elfogták, majd az ukrán kormányerők által ellenőrzött területre hurcolták a 2014-ben lelőtt MH17 malajziai utasszállító elleni támadás feltételezett irányítóját.

2014. július 17-én feltehetően ukrán szeparatista erők BUK-1 önjáró rakétát lőttek egy utasszállító repülőgépre, amely Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba. A támadásra donyecki területen, az ukrán-orosz határ közelében Sznyezsone városánál került sor, és 298 halálos áldozatot követelt – nem volt túlélő. Az ukránok és az oroszok kölcsönösen egymást vádolták a gép lelövésével.

A BBC brit közszolgálati média szerint Volodimir Csemakot, az Ukrajna területén lévő Sznyezsone városának korábbi légvédelmi parancsnokát vették őrizetbe a MH17 lelövéséért az ukrán titkosszolgálatok. Június 30-tól sznyozsenei lakásában tartották fogva, majd kicsempészték a felkelők által ellenőrzött területről.

Hírdetés

Kijev egyelőre nem kommentálta a BBC értesüléseit. A holland, belga, maláj, ausztrál és ukrán nemzetközi vizsgálóbizottság megállapítása szerint BUK-1-es föld-levegő önjáró rakétával lőtték ki a gépet, feltehetően oroszbarát szeparatisták.

Az ügyben megjelent Bellingcat-riportok szerint a lövedék kilövésére alkalmas haditechnika orosz területről ment át Ukrajnába arra a szántóföldre, ahonnan a rakétát útnak indították. A haditechnikát az 53. orosz légvédelmi dandár szállította a helyszínre Kurszkból. A támadás után visszavonták őket orosz területre.

A múlt hónapban a nemzetközi vizsgálóbizottság bejelentette, hogy az MH17 katasztrófájáért négy embert ítélnének el, három orosz és egy ukrán katonát, akiknek szerepe kulcsfontosságú volt az ellenségesnek vélt utasszállító lelövésében.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »