Az elhunyt két magyar hajóst a Dunán búcsúztathatják majd el

Hajós temetéssel búcsúztatná a Hableány kapitányát és matrózát a Panorama Deck Kft. Ha elhunyt kollégáik másként nem végrendelkeztek, és a közvetlen hozzátartozók beleegyeznek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük. Az elhunytak hamvai vízben lebomló sóurnába kerülnek, amelyeket a tetejükön koszorúval a vízre helyeznek. Ezt követően megszólal a hajóharang, miközben mindenki a vízbe dobhatja a virágait, így búcsúznak a halottjuktól.

A hajótársaság addig nem beszél a hozzátartozókkal a lehetséges búcsúztatás módjáról, amíg a legénység tagjait hivatalosan elhunytnak nem nyilvánítják – mondta az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály a hirado.hu-nak. Mint elmondta, a hajós temetés során a gyászoló hozzátartozókat és a kollégákat a folyó azon helyére viszik, ahol majd a ceremónia megtörténik. Az elhunytak hamvai vízben lebomló sóurnába kerülnek, amelyeket a tetejükön koszorúval a vízre helyeznek. Ezt követően megszólal a hajóharang, miközben mindenki a vízbe dobhatja a virágait, így búcsúznak a halottjuktól.

Makai Gábor klinikai szakpszichológust megkérdeztük, hogy ha nem marad valaki után látogatható sír, az miként befolyásolja a veszteség feldolgozását?

Hírdetés

Minden haláleset a környezetből gyászreakciót vált ki. A folyamat szükséges ahhoz, hogy a veszteség lelki feldolgozása megtörténjen. A hajótársaság részéről a hajóstemetés felvetése szép gesztus, amely az együttérzés kinyilvánításának szimbóluma a veszteségélményt megéltek számára. Minden ilyen odafordulás, nyitottság segítséget, biztonságot és támaszt nyújt a gyászolóknak, hiszen ilyenkor azt érzik, nem egyedül élik meg a tragédiát, hanem sokan állnak mellettük. Az, hogy egy egész ország siratja el az elhunytakat, szintén segíti a gyászoló hozzátartozókat.

A család hozzájárulása az ilyen jellegű temetéshez elengedhetetlen, hiszen abban az esetben, ha valamelyik családtag ezzel nem tud azonosulni, ellenkezést vált ki belőle, az hátráltathatja vagy gátolhatja a gyászmunkát.

Ha nincs semmilyen ellenérzés, akkor teljesen mindegy milyen módon búcsúznak el a halottól, vagy marad-e sírhely utána, lényeg, hogy a ceremónia megtörténjen – fejtette ki véleményét Makai Gábor.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »