Az új-zélandiak nem kajálták be a bevándorláspárti érzékenyítést

Hiába öltött szolidaritásból Új-Zéland miniszterelnöke hidzsábot és fogadtatott el egy fegyver-visszavasárlással kapcsolatos törvényjavaslatot, ami az automata és félautomata fegyvereket illeti, az új-zélandiak túlnyomó többségének továbbra is kulcskérdés az önvédelem, és ezáltal a fegyvertartás is.

Sajtóértesülések szerint a fegyverrel rendelkező új-zélandi lakosok nem értettek egyet Jacinda Ardern kormányfővel abban a kérdésben, miszerint Új-Zéland biztonságát az szavatolná, ha a nagyobb kaliberű fegyvereiket visszavinnék a fegyverboltokba, melyet az állam a saját költségén visszavásárolna. Pedig a Christchurch-i mecsetet ért támadást követően tele volt a sajtó az olyan hangzatos címekkel, miszerint egész Új-Zéland csak arra vár, hogy végre mindenki visszaszolgáltathassa az amúgy legálisan birtokolt fegyverét.

Hírdetés

Csakhogy a számok szerint eddig alig több mint ötszázan választották ezt a lehetőséget, ez pedig igencsak csekély szám ahhoz képest, hogy a kicsit több mint 4,2 millió fős országban mintegy 1,5 millió lőfegyver oszlik el 300 ezer regisztrált fegyvertulajdonos között. A törvény kritikusai szerint a hidzsábbal kampányoló Ardern kezdeményezése már a kezdetektől fogva nem tűnt működőképesnek, hiszen kulturális okoknál fogva a fegyvertartásnak komoly hagyománya van mind a vadgazdálkodás, mind pedig az önvédelem kapcsán. Egyúttal megjegyzik, a Christchurch-i merényletek bosszújaként emlegetett Srí Lanka-i keresztények elleni, iszlamisták által elkövetett támadások óta egyre többen gondolkodnak el azon, hogy fegyvert vásároljanak.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »