A migráció valós következményei egy görög szigeten

A Migrációkutató Intézet munkatársa áprilisban szakmai látogatást tett Görögországban a migrációs helyzet megismerése céljából, különös tekintettel a krízis társadalmi következményeire. Az út keretében ellátogatott a bevándorlás által nagymértékben érintett szigetre, Számoszra.

Idézet a munkatárs írásos összefoglalójából:

Hírdetés

„Számosz és a központi kormányzat között nincs semmilyen együttműködés. Ennek szomorú aktuális példája volt, hogy a több napja a városban tartózkodó Dimitrisz Vicasz migrációs politikáért felelős miniszter jövetelét nem jelezte előre a polgármesternek, és nem is találkozott vele. Ugyanakkor a migránsok érkezésével összefüggő, kétszeresére növekedett szemétszállítási feladatok (újrahasznosíthatatlan mentőcsónakok stb.) és a tábori tartózkodásukkal összefüggő vízellátási feladatok a várost terhelik. Utóbbira példaként említette, hogy tavaly nyáron volt olyan időszak, amikor csak napi 4 órán át tudtak vizet biztosítani a város háztartásainak. 

Houszni elmondta, hogy a krízis nyomán kialakult károk felmérhetetlenek. Mikor 2015-ben kitört a válság, a vendégéjszakák felét lemondták. Azóta kissé stabilizálódott
a helyzet, de az ideálistól továbbra is nagyon messze van. A turisták nyilván nem azért jönnek ide, hogy egy nyomornegyed közelében találják magukat. A helyiek nem akarják, hogy Számoszra „migránsszigetként” tekintsenek. A váthí-i tábor „város a városban”, 150 méterre van a városházától és nyitott.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »