Hídfoglalás Budapesten: megszólalt a Fővárosi Törvényszék

Hídfoglalás Budapesten: megszólalt a Fővárosi Törvényszék

Nem a hídfoglalás megengedéséről szólt a bírósági határozat.

A sajtóban több helyütt megjelentekkel szemben „nem a hídfoglalás megengedéséről” döntött a bíróság – közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

Ismert, a Lánchídra vasárnapra bejelentett „gyülekezést” a rendőrség megtiltotta. A törvényszék most azt tisztázta ezzel kapcsolatban, hogy „a rendőrség döntését vitató perben a Fővárosi Törvényszék érdemben nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta a rendőrségi döntés megalapozottságát”.

A megjelent sajtóhírekkel ellentétben

„a törvényszék ítéletében szó sincs a forgalomkorlátozás arányos vagy aránytalan jellegéről, vagy arról, hogy hány híd van még a fővárosban”.

Hírdetés

Ennek az érdemi vizsgálatnak ugyanis akadálya volt, hogy „az új gyülekezési törvény alkalmazása során a rendőrség eljárási hibát vétett: a kötelező jogszabályi előírás ellenére nem személyesen hallgatta meg a
bejelentőt, továbbá nem ajánlott fel számára alternatív lehetőséget a rendezvény lebonyolítására”.

A bíróság értelmezésében így

„a rendőrség kiüresítette az előzetes egyeztetés jogintézményét”,

amelynek célja, hogy az Alaptörvényben biztosított gyülekezéshez való jog – akár más helyszínen, akár más időpontban – esetleg gyakorolható legyen.

A közlemény úgy fogalmaz, „a súlyos eljárási hiba törvényes következménye a rendőri tiltó határozat hatályon kívül helyezése”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »