Hát nem tudunk megszabadulni tőlük? Bécsbe költözik a CEU, de igazából Budapesten is marad

Az RTL Klub híradója úgy értesült, hogy Bécsbe költözik a CEU, ezt pedig hivatalosan ma jelentik be. Szombaton ugyanis lejárt az ultimátum, amelyet a Soros-egyetem adott a kormánynak. A kereskedelmi televízió szerint konkrétan 49 képzés költözik Bécsbe, viszont 10 képzés, amelyet hazánkban sikerült akkreditálni, marad Magyarországon. A Magyar Idők azt írja, Rétvári Bence parlamenti államtitkár politikai hadjáratnak nevezte a zsarolást.

Bécsbe költözik a CEU, és ezt hivatalosan hétfőn jelentik be – írja a Magyar Idők az RT Klubra hivatkozva.

Mint ismeretes: a Central European University (CEU) december 1-jéig adott határidőt a kormánynak, hogy aláírja az egyetem budapesti működését garantáló nemzetközi megállapodást, de ez nem történt meg. Az intézmény szerint a kormány nem is akarta velük aláírni a dokumentumot, ezért a képzéseik egy részét az osztrák fővárosba viszik. Az RTL Klub híradója szerint 49 képzés költözik Bécsbe, míg 10 képzés Budapesten marad. Ezek azok, amelyeket jóváhagyott a magyar felsőoktatási akkreditációs bizottság.

Hírdetés

A CEU az amerikai Bard College-dzsal kötött együttműködési szerződésre hivatkozva állítja, hogy teljesítette a törvényi feltételeket, úgy náz ki azonban, hogy komoly gondok vannak azzal az egyetlen szakkal is, amelyet a CEU a Bard campusán lévő faházban indított. A Magyar Idők emlékeztet, a Bard College mesterképzésért felelős tanulmányi osztályának vezetője, Janet Stetson telefonon ugyanis azt mondta egy érdeklődő hallgatónak, hogy a CEU-nak nincs mesterdiplomát adó képzése náluk.

A Washington Post arról cikkezett: egyértelműen az USA megszégyenítésének tekintik azt, hogy nem sikerült megakadályozni a CEU elköltözését. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára politikai hadjáratnak nevezte a CEU zsarolási pozícióját.

A CEU kuratóriuma egyébként még tavasszal döntött arról, hogy a budapesti képzések mellett Bécsben is megkezdik az oktatást 2019-től, majd június 23-án azt is jóváhagyták, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen egy, a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a városba a 2019-es tanévre.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »