Dübörög a magyarellenes lobbi Brüsszelben

Aktívan lobbizik Judith Sargentini, hogy képviselőtársai fogadják el a hazánkat elítélő jelentést, de ő sem biztos benne, hogy sikerrel jár. A holland politikus egy sok szálon George Soroshoz köthető közegben osztotta meg gondolatait, és egy hollandiai vitán is kerülni fogja ellenfeleit.

Sajátjai között melegít az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésére Judith Sargentini. Twitter-bejegyzések tanúsága szerint a hazánkról szóló jelentés holland zöldpárti szerzője is részt vett ugyanis kedden azon a brüsszeli beszélgetésen, ahol Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke adott elő a „demokrácia elleni magyarországi támadásokról”.

A The Idealist Quarterly nevű rendezvénysorozat új kezdeményezés, honlapja szerint egy „inspiráló előadó” beszél egy kellemes étteremben, ahol egy pohár bor mellett lehetősége van beszélgetésre és szakmai kapcsolatépítésre Brüsszel „progresszívjeinek és optimistáinak”. A rendezvénysorozat mögött álló Kumquat Consult neve onnan lehet ismerős, hogy ez a tanácsadó iroda készítette el azt a néhány éve kiszivárgott listát, amely George Soros megbízható szövetségeseit vette sorra az Európai Parlamentben. Ezen a listán szerepelt egyébként Judith Sargentini is, a munkáját segítő árnyék-jelentéstevők nagy része, valamint a jelentést elfogadó Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagjai, és a „magyar vitákon” kritikus hangnemet megütő képviselők is felül vannak reprezentálva rajta.

A keddi esemény címe Meg tudja-e menteni Európa a magyar demokráciát? volt, itt Pardavi a leírás szerint a magyar demokrácia támadásoknak kitett védelmezőit képviselte.

Az eseményről Twitter-csatornáján beszámolt például Jade Tenwick, az SB Overseas nevű, migránsokat segítő NGO munkatársa, aki bejegyzésében megköszönte Pardavinak az „informatív” beszélgetést az „NGO-k elleni támadásokról”, s hozzátette: ahol „a hatóságok szponzorolják a menekültellenes retorikát, és nem tisztelik az emberek jogait”, az nem az ő Európája. A melegjogokért harcoló ILGA-Europe adománygyűjtő menedzsere, Anna Shepherd is beszámolt a teltházas beszélgetésről, amelyen megvitatták, hogy „mit tehet Európa többi része” a Magyarországon „korlátozott” civil szféra megsegítéséért. Az eseményen a fotók tanúsága szerint felszólalt Sargentini is. A Politico brüsszeli kiadásának tudósítója, Bayer Lili szintén a Twitteren azt írta, a holland képviselő elmondta, aznap este nagyon sok kávét fog inni a kollégáival, hogy meggyőzze őket, szavazzanak igennel a Magyarországot elítélő jelentésre, „de nem tudja garantálni az eredményt”.

Nem meglepő, hogy egy Soros szövetségesének tartott politikus egy Soros alapítványa által pénzelt szervezet képviselőjével beszélget hazánkkal szembeni erőfeszítéseiről egy olyan rendezvényen, amit egy Sorosnak is dolgozó cég szervezett. A Soros-féle Open Society Foundations (OSF) szakpolitikai szárnyának tekinthető Open Society European Policy Institute (OSEPI) ugyanis saját, nyilvános beszámolói szerint is intenzíven lobbizik Brüsszelben. A 2016-os pénzügyi évben például – a LobbyFacts.eu nevű portál adatai szerint – a tanácsadó szervezet tíz lobbistája rendelkezett EP-akkreditációval, és összesen 44 regisztrált találkozást (más források szerint 2014 óta 45 találkozást) bonyolítottak le az Európai Bizottsággal.

Az sem példátlan eset, hogy az azonos nézeteket valló lobbisták és politikusok inkább egymás között tanácskoznak a magyarországi helyzetről, mintsem hogy eltérő véleményeket is meghallgassanak.

Hírdetés

A holland Humanity House múzeum például szeptember 13-án, az EP ülését követően tart angol nyelvű panelbeszélgetést „az európai antimigrációs front felemelkedéséről”. Az esemény ismertetője szerint hazánk mellett szó lesz Olaszországról, Ausztriáról és Lengyelországról, azaz azokról az országokról, amelyek kormányai migrációs politikájukkal nyomást helyeznek Európa többi részére.

A panelben részt vesz a magyar Political Capital think tank-igazgatója, Krekó Péter mellett többek között Judith Sargentini és az Orbán-kormánnyal szemben nem kevésbé kritikus, magyar származású holland munkáspárti EP-képviselő, Kati Piri is.

A panelbeszélgetésben való részvételét kérte a szervezőktől Kocsis András hágai magyar nagykövet is. A Twitteren közzétett, a Humanity House-nek címzett válaszlevele szerint azonban csak arra kapott volna lehetőséget, hogy foglalnak neki egy helyet az első sorban, így a közönség tagjaként hozzászólhat majd. Kocsis ezt nem fogadta el, mint írta, láthatóan a rendezvény újabb próbálkozás arra, hogy rossz fényben tüntessék fel Magyarországot, és nem fogadják szívesen a mainstreamtől eltérő véleményt. A diplomata sajnálatát fejezte ki, amiért ezen az eseményen is elmulasztják a lehetőséget a magyar álláspont jobb megértésére. Megjegyezte, ez már csak azért is csalódást keltő, mert küldetése szerint a Humanity House különböző perspektívákat szeretne megmutatni.

Az Amnesty International, a TASZ, a Helsinki Bizottság képviselői is Brüsszelbe utaztak tegnap, hogy a Sargentini-jelentésről tanácskozzanak – jelentette az M1 híradója. Soros által támogatott NGO-k a napokban indítottak kampányt a jelentés elfogadtatása érdekében.

„EU-s boszorkányüldözés”

Keményen bírálta a Sargentini-jelentést a Miniszterelnökség EU-államtitkára a brüsszeli Politicónak írt véleménycikkében. Varga Judit úgy vélte, érdemes megvizsgálni a Magyarországot elítélő jelentésben foglalt vádak alapját, mert a jelentés szerinte félrevezető, és tele van ténybeli hibákkal. Mint írta, a „liberális fundamentalizmusra és taktikai megbélyegzésre épülő” jelentés „felszínes, sőt, téves megközelítésről tanúskodik”, s a magyar választók akaratát sem tartja tiszteletben, sőt, a jelentés a liberális elfogultság terméke, maga Judith Sargentini sem lépett ki ideológiai buborékából, az Európai Parlament (EP) pedig erre az elfogult jelentésre alapozva indított boszorkányüldözést Budapest, illetve a magyar embereket képviselő kormány ellen. Günther Oettinger uniós költségvetési biztos pedig a lap cikke szerint azt mondta, „halálos veszély” fenyegeti az európai projektet, belülről a magyarok, a lengyelek, a románok és az olaszok, kívülről az orosz, a török és a kínai autokrácia fenyegeti. De Oettinger szerint Németország sem eléggé lelkes uniópárti, különösen financiális ügyekben.

A Sargentini-jelentést bírálta az M1-nek nyilatkozva Tomas Zdechovsky cseh néppárti képviselő, aki szerint sokan ellenzik a dokumentumot, és Sargentini erőltette, hogy politikai célzatú jelentés szülessen. Hangsúlyozta, a néppárti frakció egyharmada úgy érzi, a jelentés nem pártatlan, ezért vagy tartózkodni fog, vagy nemmel szavaz. Szerinte ha nem hallgatják meg a jobboldalt, nem születhet olyan kompromisszum, ami kétharmados támogatásra számíthat az EP-ben.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »