„Olaszország védi Európa kultúráját és identitását”

Matteo Salvini az ellenőrizetlen migráció támogatásával vádolta meg Josep Borrellt, miutána spanyol külügyminiszter a római kormány „brutális bezárkózási politikájáról” beszélt. Jelenleg nincs is szükség a spanyol–francia határ ellenőrzésére, és a migrációs válságra közös megoldást kell találni – nyilatkozta Josep Borrell spanyol külügyminiszter egy német lapnak. Matteo Salvini olasz belügyminiszter az interjúra reagálva közölte: Madrid az ellenőrizetlen migrációt támogatja.

Az Európai Unió elveszíti a belső határőrizet nélküli schengeni övezetből adódó előnyöket, ha a tagállamok nem fogadják el, hogy az övezet külső határa közös határ, és visszaállítják az ellenőrzést az övezeten belüli nemzeti határokon – mondta Josep Borrell, az új spanyol kormány külügyminisztere a Handelsblattnak. A német lap tegnapi számában megjelent interjúban, amelyet az MTI szemlézett, Borrell úgy vélekedett, nincs szükség a spanyol–francia schengeni belső határ állandó ellenőrzésére a menedékkérők EU-tagállamok közötti migrációjának visszaszorítása érdekében, amíg annyira alacsony a menedékkérők száma, mint most. Az érkezők „jelentős része nem is marad sokáig Spanyolországban, mert gyorsan visszaküldjük őket” – mondta. A politikus az interjúban Olaszország „brutális bezárkózási politikájáról” is beszélt.

Borrell szerint a migrációval kapcsolatban „két narratíva uralkodik” az EU-ban.

Az egyik oldalon olyan tagállamok állnak, mint Magyarország, Lengyelország, Olaszország és Ausztria, amelyek „új falakat akarnak építeni” a nemzeti határaikon. A másik oldalon Franciaország, Németország, Spanyolország és Portugália áll, amelyek közös megoldásra törekednek, és rendezett mederbe terelnék a migrációs folyamatokat. A miniszter szerint a jövő évi EP-választás lesz a „nagy próbatétel”. Mint mondta, az erkölcsös rea­lizmus képviselőinek világossá kell tenniük a választók előtt, hogy a menekültek befogadása nemcsak a rászorulók támogatását jelenti, hanem a népesedési folyamatokat tekintve nyereséget is.

Hírdetés

A politikus úgy véli, ha nem hajlandó valamennyi tagállam közösen cselekedni, meg kell szervezni egy „kisebb koalíciót Németország, Franciaország és Spanyolország körül”. Szerinte a legfőbb feladat a gazdasági menekültek és a politikai üldözöttek szétválasztása és a menekültügyi eljárások felgyorsítása.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Borell nyilatkozatára reagálva az olasz RAI televízió közölte, hogy a spanyol kormány az ellenőrizetlen migrációt támogatja, míg Róma Európa biztonságát, kultúráját és identitását védi.

Miután múlt héten Salvini egy interjúban az olasz kormány családtámogatási terveiről beszélt, az Il Gior­nale hétfőn arról írt, hogy az olasz belügyminiszter a migránsok által hazaküldött pénzösszegekre vetne ki adót, és ebből finanszíroznák a családügyi minisztérium olyan intézkedéseit, mint a három év alatti gyermekek után járó támogatás vagy az ingyenes óvodai ellátás. A tervek alapján a bevándorlók által hazaküldött összeg három százalékát, de minimum öt eurót vonnának le tranzakciónként.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »