Üzenet Brüsszelből: az elmúlt több év európai feszültsége a bérunió hiányára vezethető vissza

Üzenet Brüsszelből: az elmúlt több év európai feszültsége a bérunió hiányára vezethető vissza

Róna Péter arra figyelmeztetett, hogy az EU ezt a feszültséget vagy feloldja, vagy pedig neki annyi, ez a jelenlegi helyzet egy fenntarthatatlan állapot. Olyan méretű már a szakadás, és nemcsak kelet-nyugat vonalon, hanem Nyugat-Európán belül is. Az elmúlt több év európai feszültsége a bérunió hiányára vezethető vissza – fogalmazott a közgazdász. 

A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint több más szempont is felmerült a szakmai konferencián, így a férfiak és a nők közötti, és a régiók közötti különbségekről is beszéltek. Sokkal komplexebb ez a probléma, mint amikor az egészet elkezdtük – magyarázta a polgári kezdeményezés útnakindítója.

Hírdetés

Paulo Goncalves Marcos, a Portugál Független Szakszervezeti Szövetség vezetője az N1TV-nek úgy fogalmazott, a bérkülönbség egy feszítő gond, és ennek megvitatásával kell változtatni ezen a helyzeten. „Portugáliában mi is megkezdtük az aláírások gyűjtését” – tette hozzá.

Természetesen tisztában vagyunk, hogy ez egy hosszú küzdelem – így Przemyslaw Worek, a Solidaritas ’80 szakszervezet képviselője -, de meg vagyunk győződve arról, hogy hosszútávon igenis lehetséges felzárkóztatni a kelet-közép-európai béreket a nyugati bérszínvonalhoz.

A Jobbik listájáról az Európai Parlamentbe jutó Morvai Krisztina azt hangsúlyozta, hogy vajon miért nem gondoltak az EU-döntéshozói 2004-ben arra, hogy az igazságtalanságokat, egyenlőtlenségeket hogyan tudják kiküszöbölni. 

Meszerics Tamás  (LMP) szerint a bérunió gyakorlati leképeződésének több változata is létezik már papíron, míg Balczó Zoltán (Jobbik) mint házigazda azt emelte ki, hogy muszáj minél hamarabb lépni, és szaván kellene fogni az Európai Uniót.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »