Eltávolítják a keresztet Szent II. János Pál szobráról Franciaországban

Eltávolítják a keresztet Szent II. János Pál szobráról Franciaországban

PÁRIZS. A francia Államtanács október 25-i döntésében úgy határozott, hogy a bretagne-i kisváros, Ploërmel fõterén álló pápaszobort nem kell elbontani, de a tetején álló keresztet el kell távolítani. A szobor kálváriája még 2015-ben kezdõdött.

Az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmû „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltûnõ jellegû, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét elõíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkezõ 1905. évi törvénnyel” – indokolta 2015. májusi döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

„Az ítéletbõl következõen az emlékmûvet el kell távolítani a jelenlegi helyérõl” – közölte a bíróság, amely hat hónapot adott a városnak a döntés végrehajtásához.

Hírdetés

Bár a közösségi médiában a szobor befogadásának még magyar támogatói oldala is létrejött, a bretagne-i kisvárosnak se a jelenlegi, se az egykori polgármestere, de még a helybéliek nem számoltak azzal a lehetõséggel, hogy sor kerülne a tizenegy éve felállított szobor lebontására, elszállítására és más helyen való felállítására. A városka lakóinak tiltakozásához korábban Hervé de Charette volt francia külügyminiszter is csatlakozott.

Az emlékmû, ami Zurab Cereteli grúz származású orosz képzõmûvész alkotása, egyfolytában viták középpontjában áll, amióta felállították a Szent II. János Pál térre átnevezett téren.

A nantes-i közigazgatási bíróság 2015. december 15-én másodfokon hozott jogerõs ítéletet, ezzel a korábbi ítéletét, amely II. János Pál pápa közterületen emelt emlékmûvének lebontására szólított fel, hatályon kívül helyezték. Ezt követõen került az ügy a legfelsõbb jogi fórumra, az Államtanács elé. Döntésükben az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkezõ 1905. évi törvényre hivatkozva határoztak az emlékmûvön található kereszt eltávolításáról és helyben hagyták a nantes-i közigazgatási bíróság azon döntését, mely alapján a szobrot nem kell elbontani.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »