75 éve történt

75 éve történt

1944. december 16-án indult meg a világtörténelem ha nem is legnagyobb, de az egyik leghíresebb támadása, az ardenneki offenzíva /Wacht am Rhein/.

A II. világháború utolsó nagy német ellentámadásának célja, hogy a nyugati fronton visszaszorítsák a szövetségeseket és békét kössenek, hogy aztán teljes erejükkel a szovjetek ellen forduljanak. Adolf Hitler merész, szinte lehetetlen tervének véghezvitelének nehezét Joachim "Jochen" Peiper, a Leibstandarte fiatal alezredese vállalta magára.


Joachim Peiper (1915. január 30. – 1976. július 13.)

A támadás végül üzemanyag, illetve idő hiányában meghiúsult, és a III. Birodalom kimerítette utolsó tartalékait, majd pár hónappal később végleg elbukott. A Peiper-harccsoport eredeti, 5000 fős létszámából, kevesebb mint 800-an tértek vissza a német vonalak mögé. A vesztes csata ellenére a Leibstandarte harcosai kiemelkedően teljesítettek, Peiper pedig lovagkeresztjéhez megkapta a kardok ékítményt.

Hírdetés

Az események után több mint 20 évvel nagy sikerű film készült A halál 50 órája címmel.

A filmtörténelem egyik leghíresebb háborús alkotása a győztesek szemszögéből, és a valóságtól igencsak eltérően mutatja be a csata kimenetelét. Számomra a legmegdöbbentőbb a Malmedynél történtek ábrázolása, ami valószínűleg az amerikai filmipar egyik legnagyobb ferdítése /leszámítva persze az évente megjelenő holokamus filmeket/…

Könyvajánló:

Michael Reynolds: Az ördög segédtisztje /a kissé hatásvadász cím ellenére az egyik leghitelesebb könyv a csatáról/

Sikora László: A Waffen-SS-lovagkereszt birtokosai

Magyar Harcos

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »