6,5 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben, a forint mégsem erősödött

6,5 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben, a forint mégsem erősödött

A második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az első fél évben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az MTI azt írja, az elemzők alacsonyabb, 6,1 százalékos éves, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,4 százalékos GDP-növekedést vártak.

A növekedéshez leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. Az iparon belül különösen az élelmiszeripar és a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte a növekedést – tette hozzá a KSH, amely a második negyedévi GDP részletes adatait szeptember 1-jén közli majd.

Hiába a GDP-növekmény, a forint meg se rezzent

Hírdetés

Nem mozdult el érdemben a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerdán a nemzetközi bankközi devizapiacon a második negyedévi magyar GDP-adat ismertetése után.

Az euró jegyzése 405,76 forintra változott mintegy 10 perccel a GDP-adat ismertetése után, míg percekkel előtte 405,66 forinton állt.

A frank árfolyama 419,96 forintról 419,86 forintra változott, a dolláré pedig 399,33 forintról 399,35 forinta módosult.  

Az euró szerda kora reggel 403,68 forinton, a frank 417,94 forinton, a dollár pedig 396,82 forinton állt.

Ellenben kedd délután a svájci frankkal szemben sikerült a magyar fizetőeszköznek sikerült elérnie történelmi mélypontját.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »