60 éve nem volt ilyen: csökkent a születéskor várható élettartam Magyarországon

60 éve nem volt ilyen: csökkent a születéskor várható élettartam Magyarországon

Csaknem másfél évvel csökkent a születéskor várható élettartam 2021-ben, erre 60 éve nem volt példa. A koronavírus-járvány miatt 74,3 évre esett vissza a mutató. Az RTL Híradónak nyilatkozó biostatisztikus számításai szerint a születéskor várható élettartam 2022-ben sem érte még el a járvány előtti szintet.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a koronavírus-járvány világszerte megütötte a várható élettartamokat, a szakértő azonban azt mondja: ez az 1,4 éves csökkenés „egyáltalán nem olyan tragikus, ez néhány év múlva elmúlik” – vagyis ez nem azt jelenti, hogy a most élő emberek 1,4 évvel kevesebbet élnének. Ez a szám valójában csak annyit mutat meg, hogy mennyi ideig élne az, akire egész életében a születési évének halálozási kockázatai lennének érvényesek.

Hírdetés

Ferenci Tamás biostatisztikus szerint ugyan a 2022-es várható élettartam jobb lesz az előző évi adatnál, de még mindig nem fogja elérni a koronavírus-járvány előtti időszak adatait.

2021-ben tovább nőtt a várható élettartam különbsége férfiak és nők között: egy átlagos magyar férfi az Eurostat adatai szerint 70,7 évig, míg egy nő 77,8 évig élhet. A csatorna által megszólaltatott háziorvos ezt a különbséget részben a férfiak túlzott alkohol- és dohányfogyasztásának mértékére vezette vissza.

(RTL – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »