6 év börtönbüntetésre ítélték rablásért a büntetett előéletű cigánynőt

6 év börtönbüntetésre ítélték rablásért a büntetett előéletű cigánynőt

A Salgótarjáni Járási Ügyészség rablás miatt emelt vádat a nő ellen, aki a megyeszékhely egyik vegyesboltjában 2780 forint értékben élelmiszereket rejtett ruházatába és fizetés nélkül távozott. A bolt tulajdonosa mindezt észrevette, majd a közeli buszmegállónál utolérte a nőt és kérte, hogy az elvett árut fizesse ki vagy adja vissza, de ő egyikre sem volt hajlandó.

Hírdetés

Ekkor a sértett vissza akarta venni az árukat, erre a nő azok megtartása érdekében a könyökével ellökte magától a sértettet. A vádlott kezéből a földre szóródó árukat a sértett megpróbálta összeszedni, mire a nő lökdösni kezdte, végül három darab csokoládét megtartva távozott a helyszínről. A 2780 forint kárból végül 1670 forint térült meg.

A Pásztói Járásbíróság a nő cselekményét – a vádirattól eltérően – lopásként értékelte, és őt (több más bűncselekmény elkövetése miatt) halmazati büntetésül 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntéssel szemben az ügyészség a cselekmény téves minősítése és súlyosítás érdekében fellebbezett.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség – a járási ügyészség indokait fenntartva – kifejtette, hogy a nő az elvett tárgyak megtartása érdekében személy elleni erőszakot alkalmazott akkor, amikor az árukat visszavenni akaró sértettet ellökte, majd többször meglökte, ezért a cselekménye rablás, amely jóval súlyosabb bűncselekmény a lopásnál. A büntetett előéletű vádlottal szemben így kizárólag a hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása lehet visszatartó erejű.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék – egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal – a nő cselekményét rablásnak minősítette, és halmazati büntetésül 6 év börtönbüntetésre é 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A döntés jogerős.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »