4 pénztárcabarát energiamegtakarítási tipp, ami működik

4 pénztárcabarát energiamegtakarítási tipp, ami működik

Share 0 Tweet 0 Share Mit jelent az energiatakarékosság?

Az energiatakarékosság tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden esetben arra törekszünk, hogy minél kevesebb energiát használjunk fel azért, hogy csökkenteni tudjuk a költségeinket, és a környezeti hatásokra is kedvező hatást gyakoroljunk.

Ennek következtében lényegesen kevesebb áramot, gázt vagy bármilyen más típusú energiát fogunk felhasználni, amit a közműcégektől vásárolunk. A földünkön rendelkezésre álló energiaforrásaink végesek, ezért amikor csak lehetséges törekedjünk az aktív energiamegtakarításra.

Rengeteg egyszerű módja van annak, hogy pénzt és energiát tudjunk megtakarítani az otthonunkban. Amennyiben csökkentjük az energiafelhasználást úgy minimalizáljuk a szén-dioxid kibocsátást és a természeti erőforrások felhasználását is.

Sajnos a kereskedelmi épületek energiaellátása nagy hatással van az energiafelhasználásra, de ha mindannyian odafigyelünk az otthonunk energia szükségleteire, akkor sokat tehetünk a bolygónk jövőjéért.

Gondolkozzunk el azon, hogy néhány kisebb változtatással az otthonunkban milyen hatást gyakorolhatunk a környezetre. Nézzük meg melyek azok az egyszerű megtakarítások, amelyekkel csökkenthetjük az otthonunk energiafogyasztását.

Vásároljunk energiatakarékos készülékeket

A háztartási készülékek vásárlásakor kiemelten fontos, hogy figyeljünk az energia felhasználására, és a lehető legjobban energiatakarékos legyen. Az erről szóló jelzést a készüléken található matrica jelzi.

A készülék vásárlásakor az ár mellett mindenképpen fontos figyelembe venni az éves energiafogyasztását, mert lehet hogy egy kicsivel drágább készülékkel éves szinten sokkal többet spórolhatunk a közüzemi számlákon mint a kicsivel olcsóbb társaikkal szemben.

Hírdetés

A legtöbb energiát használó készülékek a hűtőszekrények és a szárítógépek, ezekből mindenképpen érdemes energiatakarékosat választani, mert felére csökkenthetjük a számláinkat.

A mosogatógép és mosógép esetében az energiafogyasztás mellett érdemes megnézni az éves vízfogyasztást is, mert az egyes készülékeknél sokkal többet spórolhatunk és ezáltal még jobban védjük a környezetünket.

Áramtalanítsuk a készülékeket

Mondani sem kell, hogy mennyire fontos azokat a készülékeket kihúzni a konnektorból, amiket nem használunk. Mivel minden készülék, ami árammal működik az készenléti állapotában is fogyaszt, ezáltal ha megfelően 100%-san áramtalanításra kerül, akkor éves szinten rengeteg pénzt tudunk megtakarítani.

Cseréljünk nyílászárót

Az ablakok jelentik az energiapazarlás jelentős részét. Egy rosszul záródó ablakon keresztül történő hőveszteség az otthonunk fűtési energiájának a 25-30%-át emészti fel. Ennek a hőveszteségnek a minimalizálására érdemes egy jól záródó műanyag ablak beszerzése, aminek segítségével csökkenteni tudjuk a kiadásainkat, és éves szinten jelentős összeget tudunk megtakarítani.

Használjunk energiatakarékos izzókat

A hagyományos izzók nagyon sok áramot fogyasztanak és sokkal sűrűbben is kell őket cserélni, mint az energiatakarékos társaikat. Vásároljunk LED izzókat, amelyek 25-80%-al kevesebb áramot használnak fel, és az élettartamuk pedig 3-25-ször tovább tart mint a hagyományos izzó.

Napjainkban már számos olyan praktika létezik, amelyekkel sokat tudunk spórolni. Ezek a tippek csak néhány azok közül, amiknek a használatával jelentős anyagi kiadásainkat tudjuk minimalizálni, és még a környezetünkért is sokat teszünk.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »