39 golyót lőttek ki a magyarokra a marseilles-i kávézó teraszán

39 golyót lőttek ki a magyarokra a marseilles-i kávézó teraszán

A vasárnap délelőtti marseille-i lövöldözés célpontja legnagyobb valószínűség szerint nem a magyar T. László volt. Az édesapja által vezetett biztonsági szolgálat tagjai korábban összeszólalkoztak egy társasággal, minden bizonnyal ők tértek vissza felfegyverkezve a belvárosi O’Stop bárba. A vita oka feltehetően az volt, hogy a későbbi támadók védelmi pénzt követeltek.

Gabay Balázs

Hétfőn a marseille-i rendőrség is megerősítette az MTI kérdésére, hogy egy magyar állampolgár vesztette életét a vasárnap délelőtti támadás során, erről az MNO adott hírt először. A lövöldözésben többen is megsérültek, köztük a fiatalember apja.

Portálunk a párizsi konzuli hivatalnál is érdeklődött, ahol közölték: az édesapát, aki régóta francia állampolgár volt, egy marseille-i kórházban ápolják, állapota továbbra is életveszélyes. A hivatal úgy tudja, az elhunyt férfi, csakúgy mint édesapja, biztonsági feladatokat látott el a tragédia helyszínén, az O’Stop nevű bárban. A rendőrség azt közölte velük, hogy a támadók fegyvereit – Kalasnyikovval tüzeltek – illegálisan hozták be az országba.

A magyar konzul folyamatosan tartja a kapcsolatot a marseille-i hatóságokkal, de a családnak is próbálnak tanácsokkal segíteni.

Golyózápor

Hírdetés

Információink szerint szörnyű véletlen lehetett, hogy a 29 éves T. László a kávézóban tartózkodott a lövöldözés idején. A családhoz közel álló forrásunktól úgy tudjuk, a férfi nem volt jelen, amikor szombat éjszaka szóváltás alakult ki a bár biztonsági szolgálata és a későbbi támadók között. Csak délelőtt érkezett meg a kávézóba, a fegyveresek ezt követően tértek vissza, és nyitottak tüzet autójukból. A rendőrség ismereteink szerint 39 töltényhüvelyt talált a helyszínen, a gépfegyveres támadók tehát biztosra próbáltak menni. Ennek ellenére a biztonsági emberek megúszták sérülésekkel, a magyar édesapa járt a legrosszabbul közülük.

Információink szerint ő évek óta Marseille-ben él, és egy biztonsági céget vezet, mely igény esetén portaszolgálatot és testőrködést is vállal. Korábban is előfordult, hogy az általuk őrzött vendéglátó helyiségbe ellátogattak valamelyik helyi bűnszervezet tagjai, és védelmi pénzért cserébe felajánlották, hogy „megóvják” a helyet. Nagy valószínűséggel szombat éjszaka is ez történt, de úgy tűnik, a biztonsági főnök elutasította a lehetőséget, ezt követően alakult ki a konfliktus. A társaság ezután elhagyta a bárt, és minden bizonnyal ők voltak azok, akik délelőtt felfegyverkezve visszatértek.

Az idegenlégióban szolgált az apa

Forrásunk szerint az édesapa éveken át a francia idegenlégióban szolgált, két háborúban is harcolt. Fia nyár elején látogatott el hozzá, előtte Magyarországon élt, sofőrként és portaszolgálatosként is dolgozott. Úgy tudjuk, édesapja nem engedte, hogy nála vállaljon munkát, informátorunk nem tud róla, hogy Marseille-ben biztonsági emberként alkalmazták volna.

A magyar édesapán kívül három szerb sérült meg és két francia, utóbbi kettő vendég volt. A marseille-i rendőrség nagy erőkkel keresi a tetteseket, akik felgyújtották az autót, mellyel elmenekültek.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter az eset nyomán közölte: nemsokára tervezetet nyújt be az illegális fegyvertartás visszaszorításáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »