36 országból érkeztek mentőcsapatok Törökországba, Szíriába alig

36 országból érkeztek mentőcsapatok Törökországba, Szíriába alig

2023. 02. 08.

Harminchat országból érkeztek mentőcsapatok Törökországba, hogy segítsenek az ország déli részének földrengés sújtotta térségeiben – közölte kedden este Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

A tárcavezető, akit a DHA helyi hírügynökség idézett, elmondta, hogy a katasztrófa sújtotta térség lakóinak három tartományban 50 ezer férőhelyet biztosítottak. Hozzátette, hogy kutató-mentő alakulatok több mint 3300 tagja van bevetésen.

Hulusi Akar török védelmi miniszter időközben bejelentette, hogy a térségben megnyitják a katonai kaszárnyákat és egyéb létesítményeket a civilek előtt.

Megérkezett Törökországba az Egyesült Államok két mentőcsapata

Már Törökországban van az Egyesült Államok két, nagy létszámú kutató-mentő egysége, hogy segítsék a török hatóságokat a földrengés utáni munkában – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának koordinátora szerdán.

John Kirby sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a két csapat egyenként 90 emberből áll. Hozzátette: továbbra is folyamatosan egyeztetnek a török partnerrel a szükséges segítségről.

Ezzel egy időben Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO főtitkárral közösen tartott sajtóértekezletén a törökországi mentőakcióval kapcsolatban tudatta, hogy az amerikai fél helikopterekkel is segít, hogy elérjék az elszigetelt településeket.

A külügyminiszter közölte, hogy az Egyesült Államok a földrengés szíriai károsultjainak partner civilszervezeteken keresztül nyújt segítséget. Szíria és az Egyesült Államok között jelenleg ugyanis nincsenek diplomáciai kapcsolatok.
Blinken beszámolt arról is, hogy mindkét országba érkeztek tapasztalt vészhelyzet-elhárítók, mérnökök, veszélyes anyagokhoz értő szakemberek, és egészségügyi személyzet. Több mint 80 tonna eszközt vittek a katasztrófa-sújtotta területekre – fűzte hozzá az amerikai tárcavezető.

Románia egy második speciális mentőegységet is Törökországba küld

Románia egy második, túlélők keresésére és mentésére kiképzett speciális különítményét (RO-USAR) is Törökországba küldi, hogy segítsen a földrengés áldozatainak mentésében – döntött szerdán a bukaresti kormány.

Hírdetés

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) erről szóló, az Agerpres hírügynökség által ismertetett határozata szerint az újabb RO-USAR-egységet két sürgősségi szakorvos, két egészségügyi asszisztens és négy keresőkutya is elkíséri Törökországba, a kiküldetéshez szükséges felszerelést az állami tartalékalapból biztosítják.

A szállítást továbbra is a román légierő végzi, a CNSU határozata ugyanakkor felhatalmazza a védelmi minisztériumot arra, hogy segítsen Törökországba juttatni más – az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében támogatást nyújtó – államok mentőcsapatait, eszközeit és felszerelését.

Az első, csaknem hatvan tagú RO-USAR mentőcsapat hétfőn indult Törökországba. Kedden Antakya város egy összedőlt kilenc emeletes épületének romjai alól egy háromtagú családot mentettek ki: a két felnőttet életben találták, őket átadták a mentőszolgálatnak, gyermeküket azonban holtan húzták ki a romok alól, a holttestet a rokonság vette át.

Szerda hajnalban a román mentőcsapatnak kiosztott észak-nyugati részén egy negyven év körüli férfit sikerült élve kihozni a romok alól, és ugyanabban a térségben egy 16 éves, romok alá temetett, életjeleket adó fiúhoz próbálnak eljutni – közölte szerdán a román katasztrófavédelem.

Georgia, Kazahsztán és Örményország is segít a mentésben

Georgia egy második, 40 fős mentőosztagot küld Törökországba, segítve a pusztító földrengés következményeinek felszámolását – jelentette be szerdán a georgiai belügyminisztérium.

A tűzoltó-mentő csapat Adiyaman városában segíti a mentési munkálatokat, csatlakozva a már ott tartózkodó 60 fős georgiai alakulatot.

Georgia hétfőn küldte az első mentőosztagot Törökországba Irakli Garibasvili miniszterelnök utasítására. Már sikerült egy fiatal nőt élve kimenteniük a romok alól.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök arra utasította a kormányt, hogy utaljon át egymillió dollár (363 millió forint) rendkívül segélyt Törökországnak – közölte szerdán az államfő sajtóosztálya. Később a rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatott, hogy az elnök utasítására egy második mentőosztagot is Törökországba küldenek a mentési munkálatok támogatására. A 60 fős csapatban orvosok is lesznek, és a mentők keresőkutyákat is visznek magukkal a szükséges felszerelés mellett. A Gaziantep városában dolgozó kazah mentők létszáma ezzel százra nő.

Örményország 27 mentőt küldött Törökországba, és 29-et Szíriába a földrengés utáni kutatási-mentési munkálatok támogatására – közölte szerdán a jereváni belügyminisztérium. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kedden telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török és Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, kifejezve országa készségét a segítségnyújtásra.

Ukrajna is küld mentőalakulatot Törökországba

Megérkezett Törökországba a földrengés következményeinek felszámolásában segédkező ukrán mentőket szállító két repülőgép, további 77 szakember pedig gépkocsikonvojjal tart a katasztrófa helyszíne felé – közölte szerdán Vaszil Bodnar, Ukrajna ankarai nagykövete az ukrán parlament Rada nevű televíziós csatornáján.

Az első két repülőgép kedden szállt le Törökországban, a többi 77 mentőt szállító gépkocsikonvoj is úton van, és várhatólag még szerdán megérkeznek Törökországban – mondta a nagykövet. A mentők mellett a romok szétbontásához használható technikát, keresőkutyákat és különleges felszerelést visznek magukkal – tette hozzá.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »