35 ezer volt, 25 ezer lett – nehezebb lesz az akciós átverés májustól

35 ezer volt, 25 ezer lett – nehezebb lesz az akciós átverés májustól

Az akciókat szeretik a vásárlók, tudják ezt a kereskedők is. Vannak valóban kedvező, esetleg kihagyhatatlannak tűnő kedvezmények, de sokuk átverés, és csak többletköltésre csábítják a vásárlót. Idén május végétől egy uniós szigorításnak köszönhetően átláthatóbb lesz, melyik termék miért is számít akciósnak, és mennyibe került korábban. Mármint valóban.

Bár a múlt év közepén még remélni lehetett, hogy az infláció megugrása átmeneti lesz és a különböző termékek, szolgáltatások ára visszafordul, egyelőre utóbbira várni kell. Januárban például az éves infláció majdnem 8 százalékos volt, a Magyar Nemzeti Bank jelezte, hogy mindent megtesz az infláció gyorsulásának megállítása érdekében, a fő cél, hogy ne maradjanak tartósan magasnak az árak.

Az áremelkedés érinti az élelmiszerek mellett a legtöbb terméket, köztük a műszaki és elektronikai cikkeket is, részben a koronavírus-járványból adódó ellátási problémák miatt. Ráadásul Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója további bizonytalanságot okoz világszerte, és a háború az inflációra is hatással lehet globálisan és Magyarország-szerte egyaránt.

Bár a januári átlagos közel 8 százalékos inflációhoz képest mérsékeltebben, de még így is jelentősnek mondható drágulást könyvelhettek el az év első hónapjában.

A tartós háztartási gépek és az elektromos háztartási kisgépek – ezek közé tartoznak többek között a mosógépek, turmixgépek és még lehetne sorolni őket – 4-6 százalékos drágulással fejezték be a januárt. Egy 150 ezer forintos készüléknél, mosógépnél ez 6-9 ezer forintos drágulást jelenthet. A 4-6 százalékos áremelkedés a Központi Statisztikai Hivatal adata, ám ennél a boltokban nagyobb drágulásra is lehet példa. A Tudatos Vásárlók Egyesületének több vásárló is nyilatkozott. Egyikük azt mondta, hogy még a múlt év közepén kiszemelt egy tévét, ám halogatta a vásárlást, majd az idén megszerezte, de az eredeti árhoz képest 30 ezer forinttal többet kellett érte fizetnie. Ehhez hasonlóan járt egy anyuka, aki közölte, 15 ezer forinttal drágábban jutott hozzá ugyanahhoz a mosógéphez.

Az áremelkedés időszakában különösen felértékelődnek a különböző kereskedők által indított akciók, amelyeknek köszönhetően olcsóbban lehet megvenni a kiszemelt termékeket. Ugyanakkor résen kell lennie a vásárlóknak, előfordulhat, hogy az akció mögött zakatoló marketing- és reklámgépezet miatt csábító egy-egy ajánlat, valójában nem biztos, hogy tényleg kihagyhatatlan ajánlatról van szó. A kereskedők reklám- és akciódömpingjében ráadásul sokszor könnyen el lehet tévedni, előfordulhat, hogy valaki nem találja meg azt, amely ténylegesen a legkedvezőbb.

Hírdetés

Május 28-án jön az uniós szigorítás

Ha minden jól megy, akkor a jövőben sokkal könnyebb lesz a vásárlók dolga és átláthatóbbá válnak a boltok akciói. Legalábbis ez az egyik fő célja annak az uniós jogszabálynak, amely a vásárlók érdekében új, szigorú szabályokat ír elő a kereskedők számára. A másik fontos cél, hogy kiirtsák a rendszerből az átveréseket.

A május 28-án élesedő – a romlandó termékekre, köztük az élelmiszerekre nem vonatkozó – szabály lényege a következő: minden akciónál fel kell tüntetni az úgynevezett “korábbi árat”, ez az egyik kulcsa az új előírásoknak. A korábbi ár azonban lehet többféle, mégpedig a következők:

Az akció, pontosabban árcsökkentés bejelentésekor forintban meg kell jelölni a korábbi, kiinduló árat, ez pedig kötelezően az akció elindítása előtti, harminc napnál nem rövidebb időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat jelenti. Tehát a vásárló számára nyilvánvalóvá kell tenni, hogy mennyit takaríthat meg az akciós termék megvásárlásával. Ez a szabály meggátolja, hogy a kereskedők az akció előtt pár nappal ideiglenesen felemeljék az árat, hogy utána kiírhassák, mennyivel olcsóbban adják ugyanazt.Persze elképzelhető, hogy az adott termék még nincs 30 napja a kínálatban. Ebben az esetben az akció rajtja előtti – minimum 15 napos – időszakban érvényes legalacsonyabb ár lesz a mérvadó.Ha pedig egy termékkel folyamatosan akciózik a bolt, tehát 10 százalékos árengedménnyel kezdi az akciósorozatot, majd ezt megfejeli egy újabb 20 százalékos engedménnyel, majd még egy 30 százalékossal, akkor az első árcsökkentés előtti árat kell megmutatni a vevőknek.

Az új szabályok életbe lépése után elméletileg nem lehet például megcsinálni például, hogy az új tavaszi cipőkollekció mellett a téli cipőket, bakancsokat úgy árazzák le, hogy az eredeti ár mellé egy 20 százalékkal magasabb árról szóló címkét is raknak az adott cipőkhöz.

Összességében még egyelőre nem tudni, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni a szabályozás, mindenesetre életbe lépése után várhatóan vásárlóként nagyobb biztonságban leszünk az akciórengetegben.

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.

Ez a poszt 35 ezer volt, 25 ezer lett – nehezebb lesz az akciós átverés májustól először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »