33 ezer forintot vontak le egy két órán át sztrájkoló tanár fizetéséből

33 ezer forintot vontak le egy két órán át sztrájkoló tanár fizetéséből

Egy Pest megyei középiskolai tanár októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le az illetékes tankerület két óra sztrájk miatt – írja a Szabad Európa. A bércsökkentéssel büntetett pedagógus október 5-én vett részt egy tiltakozó akcióban tanár kollégáival, diákokkal és szülőkkel együtt, ezt pedig le is jelentette a Dunakeszi Tankerületi Központnak, mégis a kelleténél jóval több levonással sújtották. Ezután panaszával a Peagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) fordult.

Az összeget a valóban kiesett órák számától függetlenül vonták le a 25 éve tanító középiskolai tanár béréből, holott a sztrájktörvény értelmében csak a kiesett munkaidőre eső bérrel csökkenthetné a fizetést a munkaadó. A 33 ezres levonással szemben a matematikát és informatikát tanító pedagógus túlóradíja csupán bruttó 4 ezer forint.

Az érintett tanár a PDSZ-nek azt írta,

Hírdetés

ha valóban ennyivel kevesebbet kap kézhez, megélhetése miatt a továbbiakban nem tud már sztrájkot vállalni.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint nem egyedi esetről van szó, és ezzel is a sztrájkoló pedagógusok kedvét próbálják elvenni. A szakszervezet vezetője úgy véli, az érintett tanárral szemben jogellenesen jártak el, mivel ilyen nagyságú bércsökkentés egy teljes nappal számolva sem jöhetett volna ki.

Hasonló levonások esetén azt javasolja a tanároknak, hogy forduljanak a PDSZ-hez, mivel felveszik a kapcsolatot az adott tankerülettel, és utánajárnak az ilyen ügyeknek. Nagy Erzsébet hozzáfűzte, a tiltakozások miatt fizetéslevonást elszenvedő pedagógusok az Oktatással a Demokráciáért Alapítványtól kaphatnak kompenzációt a sztrájkalapból. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »