300 hollandiai lakos csatlakozott a dzsihádhoz

A holland hírszerzés legfrissebb jelentése szerint 2012 óta mintegy 300 hollandiai lakos távozott dzsihadista szándékkal Szíriába és Irakba, közülük körülbelül 90-en tértek vissza Hollandiába, 105-en pedig életüket vesztették a harcokban.

Irakban és Szíriában emellett mintegy 25 holland kötődésű kiskorú is meghalt háborús erőszak, betegség vagy elégtelen orvosi ellátás miatt.
   

Hírdetés

„A Hollandiát érintő terrorfenyegetés többek között olyan személyektől ered, akik Szíriába és Irakba utaztak, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz. Visszatérésük biztonsági kockázatot jelenthet az országra nézve” – emelte ki a jelentés.
   
A holland hírszerző szolgálat (AIVD) szerint még mindig körülbelül 100 holland felnőtt tartózkodik a térségben, egyharmaduk északkelet-szíriai kurd fogolytáborokban él.

Továbbá mintegy 150 olyan gyermek is van a térségben, aki legalább egy holland szülővel rendelkezik. Közülük hetvenen az északnyugat-szíriai dzsihadista csoportokkal élnek.
   
Az AIVD adatai szerint a dzsihádhoz csatlakozó hollandiai lakosok mintegy harmada nő. Áprilisban egy rotterdami bíróság börtönbüntetéssel sújtott négy holland állampolgárságú nőt, aki 2013-ban az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott és terrorcselekmények előkészítésében vett részt Szíriában és Irakban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »