30-40 százalékkal csökkent az idei burgonyatermés Hargita megyében

30-40 százalékkal csökkent az idei burgonyatermés Hargita megyében

Harminc-negyven százalékkal csökkent tavalyhoz képest az idei burgonyatermés Hargita megyében – nyilatkozta kedden az AGERPRES-nek a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Romfeld Zsolt tájékoztatása szerint a burgonya betakarítása egy hete elkezdődött, és főként a nagytermelőknél halad jó ütemben, ahol ezt a munkát gépek végzik. Hozzátette, még a kistermelők nagy része is gépi betakarításhoz folyamodik, mert munkaerőhiány van.

Hírdetés

Az igazgató a terméscsökkenést azzal magyarázza, hogy a gumók kialakulásakor, július végén, augusztus elején kevés csapadék hullott. Közlése szerint az ipari felhasználású burgonyából 20-21 tonna termett hektáronként, míg a fogyasztásra szánt, hagyományos fajtákból 28 tonna. ‘A termés 30-40 százalékkal kisebb a tavalyinál’ – mutatott rá Romfeld Zsolt.

Az igazgató elmondta, a burgonya ára egyelőre nem stabilizálódott, az ipari felhasználású krumpliért 1 lejnél kevesebbet, a fogyasztásra szánt terményért 1 lej és 1,10 lej közötti összeget kérnek a termelők. Az árak stabilizálódása szeptember végére várható. Hargita megyében 2021-ben 7200 hektáron termesztettek burgonyát. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »