3 millióra pályázhatnak a családok, ha napelemet telepítenek

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Nem ritka, hogy egy hidegebb éghajlatú térségben egy háztartás pusztán azért fizet kevesebb rezsit, mint egy melegebb környezetben élő család, mert az otthon energiahatékonysága kimagasló. Az európai uniós átlaghoz viszonyítva a magyarországi ingatlanok ebből a szempontból meglehetősen elmaradottak. Rengeteg lakás és ház szigetelése például kifejezetten rossz, ezért a beltér kevésbé van védve a külső hőmérséklettel szemben: télen a felfűtés, nyáron a hűtés lesz költségesebb. Az energia egyszerűen kárba vész, a családok pedig gyakorlatilag pénzt szórnak ki az ablakokon. Az energiahatékonyság növelése világszerte, így hazánkban is egyre több háztartás számára válik fontossá. Az áram helyi előállításával, valamint az energia ügyesebb felhasználásával nem csupán a pénztárcánknak, hanem a bolygónak is jót teszünk, hiszen jelentősen mérsékelhetjük emissziónkat.

A probléma az, hogy a hőszigetelés vagy egy napelemes rendszer telepítése meglehetősen költséges folyamat. Bár az egyszeri beruházás viszonylag rövid idő alatt megtérül, sokan mégsem tudják vagy akarják finanszírozni az ilyen típusú projekteket. Szerencsére az utóbbi időkben több olyan pályázat is elindult, amely jelentősen csökkentheti a költségeket. Ilyen többek között a tavaly óta elérhető otthonfelújítási program, amely elképesztő népszerűségnek örvend – február közepéig több mint százezer család pályázott.

Akár 3 millió forint is kapható

Hírdetés

A konstrukció keretében számos kül- és beltéri munka, így a hőszigetelés és a napelemtelepítés is elszámolható. A pályázatba olyan szülők csatlakozhatnak be, akik legalább egy, 25 év alatti gyermeküket nevelik. Jó hír, hogy a programból az egyedülálló szülők sincsenek kizárva, és a kiírás értelmében már a 12 hetes magzatot is gyermeknek tekintik. Pályázni elektronikusan, postai úton és személyesen is lehet.
A támogatás maximális összege 3 millió forint, ennek eléréséhez egy 6 millió forintos beruházásra van szükség, ugyanis legfeljebb a teljes beruházás összegének felét állják. Az elérhető összeg a munkadíj és az anyagköltség között 50-50 százalékban oszlik meg, különböző értékek esetén a kisebbiket veszik alapul.
Pályázni csakis utólagosan lehet 2021. január 1-e utáni számlákkal, az igényléshez minden olyan számlát gyűjteni kell, amelyet el akarunk számolni. Az utolsó számla kiegyenlítését követően 60 nap áll rendelkezésre a programba való becsatlakozásra.

Ahogy a fentiekből sejthető, a részvételhez a háztartásnak előfinanszíroznia kell a munkálatokat. Mivel ez sokaknak problémát okozhat, a programmal párhuzamosan egy kedvező otthonfelújítási kölcsönt is létrehoztak. Fontos, hogy ugyanarra az ingatlanra egyazon személy egyszer igényelheti a támogatást, saját kezűleg elvégzett munkák, illetve saját beszerzésű anyagok után pedig nem kérhető pénz.
Kevesebb mint egy év maradt a pályázásra. Megnyitása óta az otthonfelújítási pályázat kiírása több ponton is módosult, a támogatott beruházások körét például több alkalommal is bővítették. Az egyik legjelentősebb változás, hogy az elektronikus igényléseket leszámítva a benyújtott pályázatokat immár nem 30, hanem 60 nap alatt kell elbírálniuk a döntéshozóknak.

A program jelen állás szerint 2022. december 31-ig fut majd. Egyelőre nem tudni arról, hogy a dátumot kitolnák. Összességében elmondható, hogy az otthonfelújítási támogatás tökéletes lehetőséget kínál a háztartások energiahatékonyságának növelésére. A program teremtette lehetőségek hőszigetelési és napelemes munkálatokkal egyaránt jól kiaknázhatóak, nem is csoda, hogy sok pályázó éppen ilyen beruházásokat valósít meg.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »