Száz egyperces kisfilmben keltették életre a Trianon előtti magyar világot az Elrabolt Hungária című album készítői: a videókon több, ma már nem létező épület is megelevenedik – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, a Magyar Patrióták Közössége egyesület weboldalára felkerült száz egyperces kisfilm a trianoni emlékév alkalmából 2020-ban megjelent sikerkönyv, az Elrabolt Hungária című kötet alapján vezeti végig az érdeklődőket az elszakított területeken. A kötetben szereplő száz monarchia kori képeslap egy különleges videótechnika segítségével kelt életre, így ma már akár nem látható épületeket, műemlékeket is meg lehet tekinteni mozgóképen.

A tájékoztatás szerint a kisfilmek segítségével láthatóvá válnak a régi Magyarország hétköznapjai. Az ötlet alapjául az szolgált, hogy az 1920 előtti korszakból csak nagyon kevés mozgókép maradt fenn, így a hajdani világot leginkább a korabeli képeslapok segítségével lehet élővé tenni. Ennek kiemelkedő forrása volt az Elrabolt Hungária című album képanyaga, amely száz, 1920-ban elcsatolt város és község, természeti látnivaló vagy történelmi emlékhely ismertetésével ad ismeretet a történelmi eseményről – emlékeztet a közlemény.

Hírdetés

Az archív képeslapokat egy jól bevált filmtrükk, a greenbox technika segítségével mozgatták meg, így a stúdióban felvett jelenetekkel együtt olyan, mintha száz-százhúsz évvel ezelőtti videók lennének láthatók. Az egyperces kisfilmeken érdekességeket is meg lehet tudni az adott településről és a képeslapokon látható épületekről is.

A száz felvételen többek között tátrai túrázók, az élesdi vendéglőnél mulató urak, valamint egy, az aradi Szabadság-szobor előtt sétáló polgári család is látható.     

A videók egyik különlegességét az adja, hogy általuk sokszor olyan épületek elevenednek meg a békeidőkben, melyek ma már nem léteznek, köztük a Vaskapu-vízierőmű építésekor hullámsírba temetett orsovai Korona-kápolna – írja a közlemény.

A kezdeményezés a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítségével valósult meg. Bővebb információk a témában a www.regimagyarorszag.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »