200 milliárdos hitelprogramot csap hozzá a kormány a gyármentő programjához

200 milliárdos hitelprogramot csap hozzá a kormány a gyármentő programjához

200 milliárd forintos keretösszegű gyármentő garancia- és hitelprogrammal egészíti ki a kormány a már korábban bejelentett 150 milliárdos gyármentő programját –  jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A két részből álló hitelprogram 2023. január 1-jén indul.

Míg a korábban meghirdetett, 150 milliárdos program vissza nem térítendő támogatást kínált a vállalatoknak, addig az új programban hitelt lehet igénybe venni.

  • A hitelprogram egyik eleme, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő Likviditási Garanciaprogramot indít a nagy- és középvállalkozások számára, amelyben az MFB állami kezességet, illetve garanciát vállal a forgóeszközhitelek, folyószámlahitelek, illetve a működést finanszírozó hitelek biztosítékaként. Mindez egyrészt közvetlenül csökkenti a kamatterheket, másrészt az érintett szereplők finanszírozásán keresztül forráshoz jutnak a mikro-, kis-, és középvállalati szektorból kikerülő beszállítók, szolgáltatók is.
  • Hírdetés

  • A hitelprogram másik eleme, hogy az Eximbank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő Beruházási Hitelprogramot indít, amelyben az EXIM államilag támogatott, kedvezményes, fix kamatozású beruházási hiteleket nyújt a hazai termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági, illetve megújuló energiatermelő beruházásaihoz.
  • A kamat maximális mértéke a forinthitelek esetén 5 százalék, az euró alapú hitel esetében pedig 3,5 százalék lehet.

    A közleményben kitértek arra is, az Eximbank beruházási hitele kiegészíti a már meghirdetett Gyármentő program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását, amelyre már 168 vállalkozás regisztrált. A keret viszont az előzetes regisztrációk alapján kevesebb, mint húsz perc alatt elfogyhatott.

    Amennyiben a vállalkozások megfelelnek a hitelprogram feltételeinek, úgy olyan vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, amelyek a vissza nem térítendő támogatásra nem jogosultak. Az elérhető maximális hitelösszeg – az igénybe vett állami támogatások jogcímétől függően – meghaladhatja a 2 milliárd forintot – tette hozzá Nagy Márton..


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »