200 ezer éves mamuttemetőt találtak

200 ezer éves mamuttemetőt találtak

A régészeti leleteket az Egyesült Királyságban találták meg, Swindon városában. A mamutcsontok közelében neandervölgyi szerszámokra is bukkantak a kutatók.

A Swindon városában található helyszínen egy mamutbébi, illetve két fiatal és két felnőtt mamut maradványait találták meg, melyek az utolsó jégkorszakban pusztultak el – olvasható a Live Science oldalán, melyet a Hirado közöl.

A régészek a maradványok mellett a neandervölgyi ősemberek által készített kőszerszámokat is találtak,

köztük egy fejszét és tűzkőszerszámokat – közölte az ásatásokat vezető szervezet, a DigVentures.

„Mamutcsontokat találni mindig rendkívüli élmény, de olyanokra bukkanni, amik ilyen régiek, jó állapotúak és ennyire közel vannak a neandervölgyi szerszámokhoz, kivételes régészeti eredmény” – mondta Lisa Westcott Wilkins, a DigVentures társalapítója.

A régészeti leleteket Sally és Neville Hollingworth, amatőr kutatók fedezték fel. Ezután a DigVentures 2019-ben és 2020-ban megkezdte a lelőhely teljes feltárását.

Az öt állathoz tartozó csontokat a kutatók megvizsgálják, hogy megállapíthassák, vannak-e rajtuk szerszámnyomok. A kutatócsoport azt is vizsgálja, hogy miért pusztulhatott el ennyi mamut egy helyen, esetleg a neandervölgyi ősemberek vadászták-e le őket.

Hírdetés

Néhány korábbi bizonyíték utal arra, hogy a neandervölgyiek vadásztak mamutokra és más nagy testű állatra.

A kutatás során további jégkorszaki maradványokat tártak fel, bogárszárnyakat, édesvízi csigahéjakat és mamutmaradványokat. Az agyarak, lábcsontok, bordák és csigolyák a sztyeppei mamut egyik fajtájához tartoznak. A korai sztyeppei mamutok vállmagassága elérte a 4 méteres magasságot is, a megtalált egyedek ennél kisebbek voltak.

A DigVentures szerint ez arra utalhat, hogy a faj a jégkorszak egyik különösen hideg időszaka alatt összezsugorodhatott.

A lelőhely korát 220 ezer és 210 ezer év közöttire datálták. A neandervölgyi ősemberek ekkor még a környéken éltek, majd később, a hőmérséklet csökkenésével délebbre költöztek.

„A leletek, valamint a területen zajló további kutatásokkal fényt deríthetünk a 200 ezer évvel ezelőtti életre” –

mondta Duncan Wilson, a Historic England vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy a leletek hatalmas értékkel bírnak, az előkerült bizonyítékok akár a múltban történt klímaváltozással kapcsolatos vándorlásokat és egyéb összefüggéseket is segíthet megérteni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »