A járványpolitika németországi vitái a CDU/CSU kancellárjelöltségére is kihatnak. Szeptemberben kancellárt választ Európa vezető hatalma. A következő hetekben dőlhet el, hogy Angela Merkel Armin Laschet vagy Markus Söder mellett dönt – erről Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt az M1-en.

Egy hete nagyinterjút adott az ARD közszolgálati tévének a német kancellár, amelyben több tartományi vezetőt is bírált a járványügyi intézkedések miatt, köztük Armin Laschet Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökét.

A 60 éves politikus januárban lett a CDU elnöke, miután Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy szeptemberben távozik a politikából.

Sokan úgy értelmezték, hogy ezzel a kancellár üzent is a pártelnöknek, akinek támogatottsága a CDU-CSU pártcsalád népszerűségvesztésével párhuzamosan csökkent – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Markus Söder eközben felsorakozott Merkel mögé, bár a bajor miniszterelnök korábban többször is élesen támadta a kancellárt, aki korábban utalt arra, hogy bár kiváló tartományi vezető, de nem elég jó kancellárnak.

Söder jelenleg az egyik legnépszerűbb politikus Németországban. Korábban nem tört a kancellári posztra, nem mondta, hogy szeretne az ország elnöke lenni, de ennek ellenkezőjét sem – mondta Nógrádi Gyögy.

Hírdetés

Amíg Laschet megpróbált önállósodni, addig ezt a bajor miniszterelnök soha nem tette.

Söder szerint nem lehet valaki kancellár Merkel nélkül, Merkel ellenére.

Egy nyilatkozatában utalt arra, hogy elvárja, hogy a kancellár is aktívan részt vegyen a választási harcban.

A német kancellár az ARD-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy mandátum akkor jár le, amikor létrejön az új német kormány, vagyis azzal számol, hogy a szeptember 26-i választások után elhúzódnak a tárgyalások – értékelte Nógrádi György.

Két tartományban tartottak választást múlt hónapban, amely a Zöldek előretörését hozta.

Jelenleg minimális a különbség a Zöldek és a CDU között. A baloldali pártokkal együtt pedig már alig 1 százalékpont a hátrányuk a kormányzó CDU-CSU kormány mögött.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »