150 éves a Fülek- Zólyom vasútvonal

Szombaton két történelmi szerelvény érkezett Fülekre, a 150 éves Zólyom – Fülek vasútvonal tiszteletére. A vonatok szerelmesei a „Nemesasszony” névre keresztelt gőzmozdonyt, és a „Narancs” elnevezésű 1960-as évekbeli cénullás mozdonyt tekinthették meg.

A Fülek-Zólyom vasútvonal idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A jeles jubileum kapcsán a Szlovák Államvasutak több társszervezővel közösen ünnepi rendezvényt szervezett, amely nemcsak e fontos vasúti kapcsolat évfordulójára emlékeztetett, de szerette volna megismertetni a vasút történetét is az érdeklődőkkel.

Az ünnepség részeként az említett vonalon történelmi vonatok közlekedtek, valamint történelmi vasúti járművek kiállítása és kulturális kísérőprogramok színesítették az eseményt.

Hírdetés

Kovács László, füleki gimnazista tudomása szerint,

a 475.196-os szerelvényt 1975. június 20-án vonták ki a forgalomból, ezután a füleki nagyállomás fűtőháza mellett volt félreállítva, amire a fülekiek a mai napig emlékeznek.

Trenka Attila gyermekként még játszott is benne.

A Zólyomból érkező utasok a délelőtt során ellátogattak a füleki várba, ahova a különvonatról szóló jegy felmutatása ingyenes belépést és idegenvezetést biztosított számukra. A várfelső utcában kézművesek kínálták portékáikat. Az érdeklődők a Nógrádi Regionális Termék Védjeggyel ellátott termékek között szemezgethettek. Megkóstolhatták a finom ribizlibort, megcsodálhatták a díszített mézeskalácsokat, kecsketejből készített illatos szappant vásárolhattak, és válogathattak az ábelfalvai nógrádi hímzések között.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »