15 méteres nyaka volt egy most azonosított dinoszaurusznak – hatszor hosszabb, mint egy zsiráfé

15 méteres nyaka volt egy most azonosított dinoszaurusznak – hatszor hosszabb, mint egy zsiráfé

Az eddigi leghosszabb nyakú dinoszaurusz fosszilis maradványait azonosították a New York-i Stony Brook Egyetem kutatói.

A szauropodák csoportjába tartozó, több mint 160 millió évvel ezelőtt élt Mamenchisaurus sinocanadorum dinoszaurusz maradványait 1987-ben fedezték fel Kínában, számol be róla a HVG. A kutatók elemzésük során kimutatták, hogy ennek a nagytestű növényevőnek mintegy 15 méter hosszú nyaka lehetett, ami nagyjából hat zsiráfnyaknak felel meg – derül ki a Journal of Systematic Palaeontology folyóiratban közölt eredményekből.

Bár az őshüllőnek csak néhány csontja maradt fenn, a közeli rokonaik teljes egészében fellelt csontvázai segítségével a tudósoknak mégis sikerült rekonstruálni, mekkorák lehettek és hogyan nézhettek ki az állatok. Ez alapján a tudomány jelenlegi állása szerint a Mamenchisaurus sinocanadorum a maga 15 méterével tartja a nyakhossz rekordját – jelentette ki Andrew J. Moore paleontológus.

Hírdetés

Komputertomográfiai eszközök segítségével azt is megállapították, hogy az óriási állat csigolyái – a kismadarak testfelépítéséhez hasonlóan – üregesek voltak, és ezért négyméteres bordák támasztották a nyakát a stabil tartás érdekében.

A szauropoda dinoszauruszok az orruktól a farkukig akár 50 méteresek is lehettek, ehhez pedig 70 tonnás tömeg társult.

A szauropodák rendkívül sikeresek is voltak, mivel a dinoszauruszok történetének korai szakaszától egészen a 66 millió évvel ezelőtti, aszteroida-becsapódás általi kihalási eseményig éltek.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »