12 év óta először csökkentették a terrorkészültség szintjét Észak-Írországban

Észak-Írországban 12 év óta először csökkentették a terrorkészültségi fokát a súlyos szintről jelentősre – közölte kedden a brit kormány.

Az ötfokozatú skála harmadik fokán, a jelentős fokozaton a terrortámadás valószínű, nem pedig nagyon valószínű – értelmezte a döntést tudósításában az AFP francia hírügynökség.

A leminősítés, amely 2010 óta az első, a Brexit miatti politikai feszültségek közepette a kulcsfontosságú helyhatósági választások előtt történt. Ez "tükrözi azt a jelentős előrelépést, amelyet Észak-Írország a békés, virágzóbb és biztonságosabb társadalom felé tett és tesz" – jelentette ki Brandon Lewis északír ügyekért felelős miniszter.

A politikus hangsúlyozta, hogy a döntés "a békefolyamat iránti folyamatos elkötelezettséget", valamint a rendőrség és a hírszerző szolgálatok "hatalmas erőfeszítéseit" tükrözi a terrorizmus elleni küzdelemben. Lewis egyben arra figyelmeztetett, hogy "nincs idő az önelégültségre". Mindig van egy kisebbség, amely ártani akar Észak-Írországnak".

"Mint mindig, a lakosságnak továbbra is ébernek kell maradnia, és jelentenie kell a rendőrségnek az aggodalmait" – tette hozzá.

Hírdetés

Észak-Írországban évtizedeken keresztül halálos zavargások zajlottak az ír sziget újraegyesítését támogató, többnyire katolikus republikánusok és a brit koronához hű protestáns lojalisták között. 1998-ban békemegállapodást írtak alá, amely véget vetett az addig 3500 halálos áldozatot követelő konfliktusnak, de a félkatonai csoportok továbbra is aktívak maradtak.

Az idén február elején lemondott Paul Givan észak-írországi kormányfő. Döntése része annak a kampánynak, amelyet a belfasti felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) folytat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi protokollja ellen.

A protokoll elsődleges célja az, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán – az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatárán – a Brexit ellenére se kelljen visszaállítani az észak-írországi rendezési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést. Ezt azon az áron lehetett elérni, hogy Észak-Írországban – az Egyesült Királyság többi országától, Angliától, Skóciától és Walestől eltérően – továbbra is érvényben maradnak az Európai Unió egységes belső piacának egyes szabályozásai. Ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren jött létre részleges belső vámhatár.

Az észak-írországi protokoll szabályrendszerét azonban az unionista oldal, mindenekelőtt a DUP, kezdettől bírálja, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi Észak-Írország integráns helyzetét az Egyesült Királyságon belül.

A helyhatósági választásokat május 5-én tartják.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »