11 romániai teherszállító hajó 130 ezer juhval arra vár, hogy ismét hajózható legyen a Szuezi-csatorna

11 romániai teherszállító hajó 130 ezer juhval arra vár, hogy ismét hajózható legyen a Szuezi-csatorna

Mintegy 11, élő állatokat, többnyire juhokat szállító romániai hajó vesztegel az Égei- és a Földközi-tengeren arra várva, hogy ismét hajózhatóvá váljon a Szuezi-csatorna. Gabriel Păun, az Animals International állatvédő szervezet Európáért felelős igazgatója elmondta, veszélyben lehet a romániai teherhajókon utazó legalább 130 000 állat, amennyiben ugyanis még hetekig nem sikerül kiszabadítani a csatornát keresztben elzáró Ever Given teherhajót, elfogyhat az élelmük és a vizük.

A helyzet kivizsgálására válságbizottságot alakított az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA), hogy az eldugult Szuezi-csatorna felé tartó romániai élőállat-szállítmányokat hatékonyan tudják segíteni.

Hírdetés

Az ANSVSA szombat esti közleményében közölte, hogy a szállítók szerint elég élelem és víz van a hajók fedélzetén, hiszen a kiszámolt, szükséges élelmiszer-adagot mindig megemelik mintegy 25 százalékkal a biztonság érdekében. Ráadásul a hajók olyan szűrő berendezésekkel vannak ellátva, amelyek a sós vizet édesvízzé alakíthatják, tehát az állatoknak a vízellátása is meg van oldva.

A Szuezi-csatornán kialakult helyzet miatt a válságbizottság már március 24.- e óta nem ad engedélyt a kihajózásra a Romániából a Szuezi-csatorna irányába tartó élőállat-szállítmányoknak.

Nagy-Britannia és Spanyolország után egyébként Románia a harmadik legnagyobb juhtenyésztő ország Európában és egyben a legnagyobb exportőr is.
Évente több mint 2 millió egyedet szállítanak innen elsősorban Jordániába, Líbiába és Libanonba valamint az Arab Emirátusokba. A román juhtenyésztők erősen függnek az exporttól, mivel a juhhús – akárcsak Magyarországon – nemigen fogy a helyi piacon.

A romániai juhexportot egyébként nagyon sok kritika érte amiatt, hogy a szabványoknak nem megfelelően oldják meg az állatok szállítását. 2015-ben történt meg, hogy állatok ezrei szinten szomjan pusztultak a Jordániába tartó hajón. A második eset pedig a nagy visszhangot kiváltó hajóbaleset volt Midia kikötőjében, 2019-ben, amikor 15 ezer juh pusztult el, mert a túl nehéz rakomány miatt felborult a hajó. Mivel több alkalommal figyelmeztetésbe részesült Románia, hogy nem tartja be az uniós szabványokat az állatok szállításakor, az ANSVA különös figyelemmel követi a válsághelyzetbe került szállítmányokat. (ziare.com/digi24/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »