1000 éves szélmalmok vannak Iránban, amelyek még mindig működnek

1000 éves szélmalmok vannak Iránban, amelyek még mindig működnek

Az Irán északkeleti részén található Nashtifan faluban Mohammad Etebari az ősi hagyományok egyik legutolsó őrzője. A most már idős Etebar…

Az Irán északkeleti részén található Nashtifan faluban Mohammad Etebari az ősi hagyományok egyik legutolsó őrzője. A most már idős Etebari annak szentelte életét, hogy megőrizze a város néhány tucat történelmi szélmalmát működőképes állapotban.

Etebari azonban nem tudja, mennyi ideje van még hátra, és sajnos a fiatalabb generációkat nem nagyon érdekli a napi karbantartás kemény munkája. Rendszeres felügyelete nélkül a szélmalmok, melyek a várost a turisztikai térképre helyezték, egy napon leállhatnak.

“A tiszta levegő az, ami forgatja a szélmalmokat – az életet adó levegő, amit mindenki képes belélegezni,” – mondja Etebari az alábbi videóban.

Hírdetés

 

A természetes agyagból, szalmából és fából készült szélmalmok becslése szerint 1000 éve őrlik a gabonát lisztté. A függőleges tengely kialakítása valószínűleg hasonlít a perzsák által az időszámításunk szerint 500 körül kifejlesztett szélmalmokéhoz, ami egy olyan szerkezet, amely lassan elterjedt az egész világon, és amelyet később a hollandok és mások is alkalmaztak.

A Nashtifanban található szélmalmok mindegyike több kamrából áll, mindegyik szekció hat széllapáttal rendelkezik. Ahogy a területen fújó erős, egyenletes szél behatol a kamrákba, működésbe hozza a lapátokat, amelyek az őrlőköveket forgatják. A szerkezetek akár a 20 méteres magasságot is elérhetik.

2002-ben a szélmalmokat Irán nemzeti örökségi helyszíneként ismerték el. A jövőjük azonban mégis bizonytalan. Jelenleg vannak könnyebb módjai a gabona őrlésének, és Etebari nem tudja, hogy ki fogja átvenni a munkáját, amikor ő már nem lesz. Ha ez megtörténik, a történelem egy élő darabja is elveszhet.

Ujvilagtudat


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »