100 milliót kap Koltay szuperprodukciója

Közzétették az 1956-os emlékév első nyertes pályázatainak listáját. Eddig Koltay Gábor, pontosan az általa rendezett ötszáz szereplős szuperprodukció nyerte a legnagyobb támogatást, 100 millió forintot. A Magyar Írószövetség 40 milliót kapott egész éves programsorozatára.

Az 1956-os emlékév programjaira összesen 13,5 milliárd forintot szán a kormányzat, ennek egy jelentős részét pályázatokon osztják szét. Az emlékév honlapján most közzétették az eddigi nyertes pályázatokat, összesen tizenötöt.

Az emlékév eddigi legnagyobb nyertese az Esztrád Színház. Ők állítják színpadra Koltay Gábor rendezésében az Itt élned, halnod kell című, az egész Hősök terét betöltő szuperprodukciót. A zenés játékban háromszáz néptáncos, tűzzsonglőrök, sőt lovasok is fellépnek, összesen ötszáz szereplője lesz a darabnak, amelyben mások mellett Deák Bill Gyula, Varga Miklós, Vikidál Gyula is szerepel. Két alkalommal adják elő, június 17-én és 18-án. Bár nem 1956-ról szól, hanem a teljes magyar történelemről a honfoglalástól a rendszerváltásig, az előadás az 1956-os emlékév kiemelt programja.

Az emlékév honlapján közzétett első pályázati eredményekből kiderül, hogy az emlékbizottság 100 millió forinttal támogatta a produkciót az Angyal István-pályázaton, ahol országos hatáskörű szervezetek, minisztériumi háttérintézmények, államháztartási szervezetek, valamint államigazgatási szervek kapnak támogatást, valamint olyan szervezetek, amelyeket az 1956-os emlékbizottság kiemeltnek minősít. A bizottság elnöke az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán, társelnöke Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki kormánybiztosként felel az emlékév szervezéséért. Rajtuk kívül egy fővédnök, Kövér László, és egy védnök, Wittner Mária alkotja az emlékbizottságot.

A pályázatokat elbíráló bizottság művészekből, intézményvezetőkből és történészekből áll.

A Koltay-féle gigantikus szabadtéri előadásról áprilisban tartottak sajtótájékoztatót az alkotók, ahol Koltay Gábor azt mondta: ez az előadás új produkció, tehát nem lesz azonos azzal, amelyet szintén ő rendezett 1985-ben, ugyanezzel a címmel. Ezt 1985. április 4-én, a „felszabadulás” negyvenedik évfordulóján adták elő, szintén a Hősök terén, és szintén a magyar történelem fordulópontjai elevenedtek meg az előadásban.

„A kimondhatóságnak volt egy határa, ezt próbáltuk feszegetni” – mondta az 1985-ös előadásról Koltay Gábor a Hír TV Reggeli járat című műsorában. Példaként Trianont említette, amelynek a nevét ki sem lehetett ejteni, ahogy az 1956-os forradalomról és szabadságharcról sem lehetett beszélni. Most a rendszerváltásig tart majd a darab története. Az alkotók szerint méltó megemlékezés lesz 1956 hőseire.

Hírdetés

Az áprilisi sajtótájékoztatón még sem a rendező, sem az Esztrád Színház nem kívánt részletesen nyilatkozni arról, hogy vajon mennyi lesz a produkció teljes költségvetése, és azt milyen forrásokból fedezik. Erre csak az előadás utánra ígértek választ. Azt közölték, hogy pályázati és szponzori támogatásból, valamint jegybevételekből és a színház saját költségvetéséből fedezik a költségeket.

Az 1956-os pályázatokon nagyobb összeget, 40 millió forintot nyert még a Magyar Írószövetség. Az 1956-ban aktív szerepet játszó írószervezet éves programsorozatára szerzett pénzt, amelyből színházi előadásokat, filmklubot, kiállításokat, pályázatokat, kiadványokat és nemzetközi együttműködéseket finanszírozhatnak, valamint a virtuális emlékszobát, amelynek a terveiről már korábban beszámolt a szövetség: digitalizálnák azt a nem kevés 1956-hoz kötődő dokumentumot, amely a szervezet archívumában található.

A szegedi Gál Ferenc Főiskola 20 millió forintot nyert Magyarországi és határon túli magyar sorsok az 1956-os forradalomban és az antikommunista ellenállás éveiben című pályázatával.

16,779 millió forintot költhet az X Kommunikációs Központ Nonprofit Kft. a Hősök megállója nevű projektre, amely arról szól, hogy 1956 roma hőseit mutatják be plakátokon, fővárosi köztereken és a villamosokon, valamint a médiában.

5 millió forintot nyert a Romani Design is roma divatbemutatóra, a 2016-os tavaszi-nyári kollekciójukat vonultatták fel a Nemzetközi Roma Nap alkalmából, április 8-án 1956 cigány hősei – A ma ikonjai címmel.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága 16 millió forintot nyert a kedden kezdődő XX. Század Történelmével Foglalkozó Intézetek V. Szimpóziumának megrendezésére, amely európai vándorkonferencia, minden évben más városban rendezik, és más huszadik századi történelmi témáról szól, idén 1956-ról.

A pályázatok iránt nagy az érdeklődés, összesen 884 érkezett be, ebből az emlékév honlapjának tanúsága szerint eddig 15-nek ítéltek meg támogatást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »