10 tény a fogmosás múltjáról

10 tény a fogmosás múltjáról

A fogkefe történetének gyökerei az ókori Babilóniába nyúlnak vissza, ahol fogtisztítás gyanánt fadarabkákat rágtak az emberek.

1. Az ókori egyiptomiak porrá zúzott ökörpatából, égetett tojáshéjból, mirhából és vulkáni hamuból álló „fogkrémmel” tisztították fogaikat.

2. A rómaiak a lerakódások hathatósabb eltávolítása végett „varázsporukba” zúzott osztrigahéjakat és csontokat kevertek.

3. A fogkefe történetének gyökerei az ókori Babilóniába nyúlnak vissza, ahol fogtisztítás gyanánt fadarabkákat rágtak az emberek.

4. 800 évvel ezelőtt a kínaiak megalkották a fogkefe ősét: bambuszból vagy elefántcsontból készített nyélre, sörte gyanánt vaddisznó szőrszálakat erősítettek. A kínai fogkefe prototípusai a középkorban jutottak el Európába.

Hírdetés

5. Az öreg kontinensen a fogkefék sörtéit leginkább lószőrből készítették. Úgy tartották, hogy a vaddisznószőr túl erős és felsérti az ínyt.

6. A 18. század végén egy angol úriember, bizonyos William Addis a börtönben ülve alkotta meg a modern fogkefék ősét. Egy csontnyélbe lyukakat fúrt, majd disznószőrt húzott át rajtuk és megkötötte a szálakat.

7. William Addis fia az 1860-as évek végére már automatizált gyártósoron 29 fajta fogkefét készített.

8. A 19. században az olcsóbb fogkefék sörtéit disznószőrből, a drágábbakat borzszőrből készítették. 1938-ban kitört a „sörteforradalom”, ekkortól az állatszőröket nejlonra cserélték.

9. A fogmosás igazán a második világháború után kezdett elterjedni az USA-ban, mivel a hadseregben a rendszeres fogpucolás a katonai „tízparancsolat” része volt. A hazatérő bakák ettől a szokásuktól már otthon sem váltak meg.

10. Az első elektromos fogkefét Svájcban készítették el és 1939-ben dobták piacra. Az újítás nem aratott osztatlan sikert, tömeges elterjedésük csak az 1980-as évek végén kezdődött.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »