Vizsgálat indul Tomcat ügyében?

Panasszal fordult az alapvető jogok biztosához Polgár Tamás, a Tomcat néven ismertté vált blogger és a Tolvajkergetők – egy, a kerékpárlopások visszaszorítására létrehozott civil szervezet – alapítója.

Tomcat jelenleg előzetes letartóztatásban van. Idén áprilisban csoportosan elkövetett önbíráskodás és garázdaság, továbbá társtettesként elkövetett súlyos testi sértés miatt indult eljárás ellene, valamint három társa ellen.

Szilánkosra tört csontok

A hatóságok szerint Polgárék Budakeszin megtámadtak egy fiatal férfit, T. A.-t, aki előzőleg ellopta azt a csaléteknek használt kerékpárt, amelyet a budai rakparton hagytak. (A Tolvajkergetők jeladóval felszerelt bicikliket használnak arra, hogy tőrbe csalják a bűnözőket.)

A tolvajnak a bántalmazás közben szilánkosra tört az arc- és orrcsontja, de Tomcat egyik társa is súlyos sérüléseket szenvedett. A „tolvajkergetők” azt állítják, hogy a kábítószer hatása alatt álló, az orvosi szakvélemény szerint erőszakos természetű T. A. esett nekik, miközben a többször riasztott rendőrségre vártak. A verekedés után egyébként a mentőt is ők hívták ki. A sértett apja pedig – értesüléseink szerint – a rendőrségi szembesítésen tulajdonképpen igazolta Polgárék vallomását.

Hírdetés

A birtokunkba került levél szerint

Polgár Tamást ennek ellenére továbbra is gyanúsítottként kezelik, s azért fordult most az ombudsmanhoz, mert a birtokunkban lévő levele szerint úgy érzi: sorozatosan megsértik emberi jogait. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy nem kizárólag a saját ügye miatt kéri a biztos vizsgálatát, hanem azért is, mert sokakat érintő problémákra derülhet fény. Levelében kifogásolta például azt is, hogy úgy tűnik: a bíróságok jellemzően készpénznek véve az ügyész szavait, nem vizsgálják az általa felhozott gyanú alaposságát, s így kellő körültekintés nélkül döntenek a kényszerintézkedések elrendeléséről, amelynek szigorán akkor sem változtatnak, ha egyébként a nyomozás eredményei miatt már szükségtelen a további elzárás.

Nehezményezte továbbá azt is, hogy az eljárásban nemritkán figyelmen kívül hagyják az ártatlanság mindenkit megillető vélelmét. Őt, mint írja, olyan eljárásokra hivatkozva nevezték megrögzött törvényszegőnek, amelyeket jogerősen még nem zártak le. Egy másik esetben pedig azt hozta fel, hogy a nyomozási bíró öt percet hagyott neki és ügyvédjének a terhére rótt ügyészi állítások megismerésére.

Tomcat egyébként többször hivatkozik az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseire. Ismert ugyanis, hogy nemegyszer marasztalta már el Magyarországot azért, mert az előzetes letartóztatást az indokoltnál tovább vagy éppen teljesen alaptalanul alkalmazták a hatóságok. Beadványáról, illetve kálváriájáról Polgár Tamás exkluzív interjút adott a Hír Televízió stábjának, amit holnap a Riasztás című műsorban vetít a csatorna.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »