Svájc 1 milliárd euróval támogatja a keleti EU-tagországokat

Svájc 1 milliárd euróval támogatja a keleti EU-tagországokat

ZÜRICH. Svájc 1,1 milliárd euróval támogatja az Európai Unió (EU) kelet- és közép-európai tagországait az elkövetkezõ 10 évben – jelentette be a svájci kormányzat csütörtökön.

A támogatást – amellyel Svájc folytatja a 2000-es években az unióba lépett EU-tagországok anyagi segítését – elsõsorban a migrációval, munkahelyi képzéssel és fiatalok foglalkoztatásával kapcsolatos projektekre szánják – közölte Doris Leuthard svájci elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság (EB) elnökével közösen tartott Bernben.

Leuthard hangoztatta, hogy azt remélik, "az emberek a saját országukban maradnak, míg van munkájuk és képzettségük".  

Hírdetés

Svájc – bár nem tagja az Európai Uniónak – 2007-ben indított pénzügyi programot, amellyel hozzájárul ahhoz, hogy az újabb EU-tagországok felzárkózzanak a nyugati EU-tagok színvonalához. A most bejelentett támogatást még a svájci parlamentnek is jóvá kell hagynia   

Svájc és az EU kapcsolatait jelenleg 120 szerzõdés szabályozza. A svájci államfõ és az európai bizottsági elnök csütörtöki találkozójának fõ célja az volt, hogy tárgyaljanak az új keretmegállapodásról, amely összefogná ezeket a szerzõdéseket. A keretegyezmény kulcsfontosságú a két fél közötti akadálymentes kereskedelmi kapcsolatok szavatolásához is. Az EU harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere Svájc, míg az alpesi ország számára az EU a legfontosabb kereskedelmi partner. Juncker ezzel kapcsolatban közölte: minden a megfelelõ irányba halad. Hozzátette: a kapcsolatok megerõsítését is szolgáló keretmegállapodást már csak valamikor jövõre véglegesítik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »