Surányi: A világon nincs ilyen, amit az MNB csinált

Surányi: A világon nincs ilyen, amit az MNB csinált

Surányi György korábbi jegybankelnök nem tud példát arra, hogy bárhol a világon a jegybank a GDP egy százalékát költené olyan célokra, mint az utóbbi időben az MNB tette.

A Magyar Nemzeti Bank volt vezetője szerint azzal, hogy megpróbáltak magánpénzzé tenni közpénzt, felvetődik annak gyanúja, hogy eltűnik az adófizetők pénze. „Szerintem is, az rendben van, ha évente venne az MNB egy vagy két festményt, ez senkit nem zavarna, ez egy reális, elfogadható helyzet. De az, hogy a jegybank ingatlanokat vásárol, olyan ingatlanokat vásárol, amelyeket üzleti célra működtet, ezen kívül olyan üdülőket vásárol, amelyek messze meghaladják az MNB dolgozóinak igényét, nem beszélve arról, hogy a jegybankban ma már, az én időmtől kezdve a bérek a piachoz alkalmazkodnak, tehát semmi elvi alapja nincs annak, hogy ilyen masszív szociális támogatást is nyújtsanak, megint csak az adófizetők pénzéből, úgy gondolom, hogy ezek így összességében túlságosan soknak tűnnek” – fogalmazott Surányi György, az MNB korábbi elnöke.

Hírdetés

A HVG írása szerint a jegybank 300 millió forint közpénzt juttatott három Pallas Athéné alapítványnak 1 hónappal azelőtt, hogy a kormánypártok módosították az MNB-törvényt.

A volt jegybankelnökkel készült teljes interjút március 14-én, hétfőn nézhetik meg a Magyarország élőben című műsorunkban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »