Nem egyezkedik az Antall József Tudásközpont

Kevéssé gyümölcsöző tárgyalással kezdődött a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a Szert Boglárka és volt munkáltatója, az Antall József Tudásközpont (AJTK) közötti per. A korábbi irodavezető azért indított jogi eljárást az AJTK ellen, mert szerinte jogsértő okokból és módon távolították el.

A konfliktus alapját képező botrány az év eleji olimpiaellenes népszavazási kampány miatt robbant ki, miután az egyik fiatal munkatárs a Facebook-on tetszést nyilvánított egy ilyen témájú bejegyzésre. A szervezet névadójának fia, Antall Péter zárt csoportban közzétett – később kiszivárgott – írásában arra utasította a dolgozókat, ilyen véleményüket ne hangoztassák, mivel a finanszírozásuk a Miniszterelnökségtől jön. 

Úgy tudni, ezután más vezetők társaságában

Antall pellengérre állította a lányt, aki a közösségi oldalon nekik nem tetszően viselkedett, és „megpofozgatást” emlegetett.

Szert Boglárka – egyedüliként – határozottan kiállt kollégája mellett. Noha ő nem ellenzi az olimpiát, nem értett egyet a privát véleménynyilvánítás miatti megalázással. Állítja, ezután ellenségessé vált vele szemben a vezetőség, és – mint a bírósági keresetéből kiderül – megpróbálták rávenni szerződése módosítására, de ezt nem fogadta el. Végül átszervezésre hivatkozva bocsátották el.

Szert Boglárka szerint ez mondvacsinált ok, irodája megszüntetése előzőleg nem volt tervben, kirúgása pedig az egyenlő bánásmód törvényi követelményébe ütközik, ezért azóta elmaradt bérét, valamint 1,8 millió sérelemdíjat követel. A bíróság tegnap egyezség kialakítására tett kísérletet, ennek során a felperes azt ajánlotta, hat havi béréért és egy nyilvános bocsánatkérésért cserébe eláll a pertől. Az AJTK ajánlata ezzel szemben annyi volt, hogy Szert kérjen bocsánatot – magyarán lényegében elutasították a megegyezés lehetőségét, amit így a bíróság nem is forszírozott tovább. 

Hírdetés

A tudásközpont jogi képviselője indítványozta, hogy a bíróság zárja ki a tárgyalásról a nyilvánosságot, különösen a sajtót – amit kedden egyedül lapunk képviselt.

„Nagyon szeretnénk, ha ő nem lenne itt”

– adták elő kérelmüket, de hiába, a bíróság azt elutasította. 

Végül a következő tárgyalás időpontjáról és az idézni kért tanúkról konzultált Halász Krisztián tanácsvezető bíró a felekkel. Az alperes jelezte, tanúként idézni kért munkaügyi igazgatójuk azért nem fog tudni eljönni a következő alkalommal, mert esküvője lesz. 

– Dehát már házas – nevetett fel Szert Boglárka, mire a jogi képviselő gyorsan pontosított: nászútra megy.

A következő tárgyalási napon felperesi kezdeményezésre Antall Pétert, az alperes szervezet vezetőjét is meghallgatják, az AJTK indítványára pedig dolgozókat idéznek be. Lapunknak a Szert Boglárkát képviselő Magyar Helsinki Bizottság jogásza, Tóth Balázs elmondta, munkavállalóktól eleve nem várható, hogy a munkáltató ellen vallanak, különösen egy ilyen incidens után nem, de igazukat a tanúktól függetlenül, okiratokkal tudják bizonyítani.

Értesüléseink szerint egyébként a megalázott lány időközben jobb viszonyt alakított ki a Antallékkal, és már nem érdekli a korábbi megaláztatása.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »