Mészárosék kést helyeztek Vajna nyakára?

Mészárosék kést helyeztek Vajna nyakára?

Ki van akadva az Andy Vajna–Habony Árpád körre Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester környezete – írja a Heti Válasz. A lap szerint a TV2 miatt alakult ki konfliktus: a tévé ugyan a közhiedelem szerint Andy Vajna filmproducer és kormánybiztos tulajdonában áll, a valóságban megosztott igazgatóság vezeti a csatornát. A hetilap azt írja, hogy 2016 végén az Eximbank helyett az MKB vette át a TV2 finanszírozását, a bank pedig a Mészáros-közeli Szíjj László befolyási övezetébe tartozik. Ekkor alakult részvénytársasággá a TV2 Média Csoport, a héttagú igazgatóságba pedig a finanszírozói oldalról hárman is bekerültek: Antal Kadosa Adorján, Barna Zsolt és Várnai Tamás. Antal a felcsúti polgármester egyik alapembere – közli a lap –, aki több családi cégben is tisztséget visel.

Néhány hete került a cégbíróságra az az irat is, amelyből kiderül, az MKB óvadéki jogot is bejegyzett a TV2 részvényeire. „Bankjogász szakértőnk szerint ez annyit jelent, hogy Mészáros Lőrincék képletesen kést helyeztek Andy Vajna nyakára: »egy rossz mozdulat, apró hitelszerződés-sértés, és a pénzintézet elveszi a televíziót«” – írja a lap, amely egy pletykáról is beszámol. Mészáros kvázi-kabinetfőnöke, Csík Zoltán állítólag több fórumon is amiatt méltatlankodott, hogy egyesek beteszik a nagy pénzeket a rendszerekbe, de mások csak költekezésre képesek.

Hírdetés

A lap megnézte a TV2 gazdálkodását is. A 2016-os beszámoló szerint 7,19 milliárdos volt a veszteségük, de ez csak úgy jött össze, hogy „5-6 milliárdnyi állami hirdetés landolhatott a társaságnál”. Emellett négymilliárdnyi programdíjat is beszedhetett a TV2 a kábelszolgáltatóktól, azaz összeadva 17 milliárdos mínuszban lenne a cég, ha az állam által generált költéseket nem számítanánk. Mindez azért is probléma a Mészáros-féle, finanszírozói kör felé, mert korábban Dirk Gerkens azt ígérte, 2017-ben már nyereségesek lesznek, igaz, ezt Vajna később két-három évvel későbbre várta. A Heti Válasz úgy tudja, idén is 30 milliárdos kiadással számolhat a csatorna, hasonló méretű bevétel pedig csak tízmilliárdos kormányzati költéssel lenne lehetséges. A lap egyébként nem várja, hogy a 2018-as választások előtt „felrobbanna az új jobboldali médiabirodalom”, de úgy fest, hogy az elképzelt rendszer még nem épült ki úgy, ahogy azt tervezhették.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »