Lázadásközeli a hangulat

Lázadásközeli a hangulat

Azért nem támogatja a választójog kiterjesztését, mert túl sok beleszólást adna a politikába a nagyváros szegényeinek – mondta Hongkong kormányzója külföldi újságíróknak. Bár az elmúlt napokban nem voltak összecsapások, a rendőrség lázadástól tart. A kormányzat és a diákok ma tárgyalnak egymással.

Bármikor kitörhet a lázadás a hongkongi városközpontban a rendőrség szerint. 28 ezer rendőrrel sem sikerült megakadályozni a diákok demonstrációját. A hétvégén Mong Kokban a tüntetők többször is összecsaptak az egyenruhásokkal. Vasárnap éjszaka a diákok barikádokat építettek, és építkezéseken használatos fejvédőket viseltek. Néhányan házilag barkácsolt pajzsot vettek a kezükbe.

Hírdetés

„A média és közszereplők arra mutattak rá, hogy a Mong Kok-i helyzet kezd kicsúszni az irányítás alól, és a lázadás kapujában állunk. Arra kérem a jogtalanul gyülekező tüntetőket, különösen a diákokat, hogy a saját biztonságuk és a közrend érdekében maradjanak távol a Mong Kok-i körzettől” – mondta a rendőrség kommunikációs vezetője.

Mong Kok nyugodt volt az elmúlt egy napban. Kedden kezdik meg a tárgyalásokat a kormányzat és a diákok képviselői. „Nyitott vagyok minden megállapodásra a diákszakszervezet részéről, amit el tudnak érni a kormányzattal folytatott tárgyalásokon. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a tüntetők dolga, hogy megítéljék a végeredményt” – mondta egy tüntető.

Hongkong kormányzója azt nyilatkozta: a tárgyalások a diákszakszervezettel nem érintik majd Peking döntését a 2017-es választásokat illetően. „Már van egy koncepció az egyenlő képviseletre az alaptörvényben. Amit az egyenlő képviselet alatt értünk, az nem csak az emberek számán alapszik. Nem fogalmazhatjuk meg az egyenlő képviseletet azzal, hogy felosztjuk az embereket bevételeik és szociális helyzetük alapján. Az egyenlő képviselet azt jelenti, hogy a társadalmunk különböző szektorait vesszük figyelembe.” A kormányzó nyugati újságíróknak azt is mondta: a reformmal túl sok szegény kapna választójogot.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a választási reform Peking által diktált menetrendjét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »